Prva pametna škola otvorena u Kraljevu

Osnovna škola "Vuk Karadžić" u Kraljevu, opremljena kompletnom informaciono-komunikacionom infrastrukturom za uvođenje digitalnog sadržaja u nastavu, kao i sistemom video-nadzora, je prva pametna škola u Srbiji. Zahvaljujući saradnji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanije Huawei, to je prva škola u pilot projektu kojim je planirano opremanje oko 1.800 osnovnih i srednjih škola u našoj zemlji.

Na svečanosti povodom početka primene projekta "Pametna učionica" ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da uskoro počinje realizacija E-prosvete, čiji je prvi korak uvođenje Elektronskog dnevnika.

Ministar je pojasnio da će u početku deo projekta biti oko 200 škola iz cele Srbije. U prvoj fazi kreće projekat elektronski dnevnik, a bar jedna kraljevačka škola će biti u tom projektu, najavio je ministar prosvete.

E-prosveta, kaže ministar, počinje od elektronskog dnevnika i završava se kroz razne druge modele nekih savremenijih vidova rada.

"Kvalitet nastave će kroz digitalizaciju biti podignut na viši nivo, ali ćemo i brzo moći da otkijemo gde su slabosti u nastavi i da brzo reagujemo na otklanjanju istih", kaže Šarčević.

Ideja je bila, rekao je Šarčević, da pilot-projekat bude škola koja ima i područna odeljenja da bi ta kompanija, kada opremi jednu školu, opremila nekoliko zgrada, pa je izbor pao na OŠ "Vuk Karadžić".

U ime kompanije Huawei Li Mengkun izrazio je zadovoljstvo što kompanija ima priliku da sarađuje sa Ministarstvom prosvete u procesu transformacije obrazovnog sistema u Srbiji.

"Kao lider u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, kompanija Huawei, nastoji da oplemeni život komunikacijom, a naša inovativna rešenja, proizvodi i usluge koriste se u više od 170 zemalja i regiona, opslužujući više od jedne trećine svetske populacije", kaže Li Mengkun.

Kroz projekat opremanja škola informaciono-komunikacionom opremom biće omogućeno povezivanje škola sa drugim naučnim i obrazovnim institucijama u zemlji i svetu, te se vrlo lako mogu organizovati predavanja na daljinu, čime se povećava kvalitet nastave, a ujedno smanjuju troškovi putovanja i organizacije nastave.

"Kompanija Huawei, je dala veliku donaciju školi i nadam se da će ona doprineti i deci koja pohađaju matičnu školu u Ribnici i deci u izdvojenim odeljenjima na Beranovcu, u Zmajevcu i Kamenici",  rekao je gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи