Šabački ratari za zaštitu useva

Umesto da strepe i gledaju u nebo, sve više poljoprivrednika u šabačkom kraju osigurava proizvodnju. Zbog velikih ulaganja i vremenskih nepogoda, od grada, požara i groma, ratari se najčešće odlučuju da zaštite voćnjake i žitarice.

Goran Gajić iz Jevremovca kod Šapca, sejalicu priprema za prolećnu setvu. Obrađuje oko 15 hektara zemlje, a osnovna proizvodnja mu je duvan, koji gaji duže od 20 godina. Da ne bi rizikovao da izgubi ono što je uložio, usev kaže redovno osigurava.

"S tim što smo počeli duvan prvo da osiguravamo, pa onda i ostale  kulture, što se po meni uvek isplatilo do sada. Osiguranje duvana plaćam oko 35 - 40 hiljada dinara, zavisno od površine, plus dodatno osiguranje od vetra, oluje, grad je obavezan", kaže Goran Gajić iz Jevremovca.

Česte padavine sa gradom u letnjim mesecima, najčešći su razlog što  ratari odlučuju da osiguraju useve. Procena je da je oko 70 odsto voćnjaka u šabačkom kraju osigurano od osnovnih rizika.

"Kao primer tih povećanih površina je da u nekoj prosečnoj godini imamo tih nekih deset dana sa padanjem grada, a u 2016. godini smo imali veliki  broj gradobitnih dana čak 20. U ovoj godini, imali smo veliko intresovanje za osiguranje od prolećnog mraza, gde su osigurane velike  površine, na području Koceljeve i Pocerine, pre svega zasadi šljive, kajsije i jagode", kaže Nenad Arsenović, šef prodaje "Dunav osiguranje".

Osiguranje proizvodnje pšenice od grada, požara i groma, čija vrednost se procenjuje na 100.000 dinara, poljoprivednike košta oko 2.000 dinara. Zbog nepoverenja, neki ratari ipak smatraju da je taj novac bolje uložiti u repromaterijal.

"Ne osiguravam, smatram da taj novac što treba da uložim u osiguranje, bolje da uložim u proizvodnju, djubrivo i reporomaterijal. Slušao sam neka iskustva, da ta osiguravajuća društva ne ispoštuju ono što je dogovoreno, zato do sada nisam ništa od toga radio", kaže Dejan Prica iz Jevremovca.

Osiguranje useva, kod većine kompanija, ratari mogu platiti u nekoliko rata, i sa popustom. Registrovana poljoprivedna gazdinstva imaju pravo na subvenciju države koja regresira 40 odsto premije osiguranja.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво