Znanjem do posla

Projekat "Znanjem do posla", koji zajednički sprovode Vlade Srbije i Švajcarske, predstavljen je u Kragujevcu. Za njegovu realizaciju, u naredne četiri godine u pet gradova i opština Srbiji, izdvojeno je oko 15,5 miliona franaka.

Cilj je smanjenje nezaposlenosti mladih, kroz programe dualnog obrazovanja, kroz koje u Švajcarskoj prolazi dve trećine mladih, i bolju saradnju privatnog sektora i obrazovnog sistema. Time bi se smanjio jaz između raspoloživih kadrova i profesija, koje se traže na tržištu rada.

"Kroz program dualnog obrazovanja, Švajcarska i Srbija ulaze u novu eru saradnje", rekao je ambasador te zemlje u Srbiji, Filip Ge.

"U trenutku, kada je švajcarska Vlada dobila poziv vaše Vlade da joj pomogne u rešavanju problema nezaposlenosti mladih, stopa nezaposlenosti te populacije, iznosila je  51 odsto. Situacija se od tada popravila, ali je to i dalje veliki problem", ističe ambasador Ge.

Smanjenje nezaposlenosti kod mladih, sprovodiće se kroz dve faze: direktnu obuku i uspostavljanje saradnje sa svim relevantnim institucijama, kako bi se stvorio sistem obrazovanja koji se nadovezuje na školsko, odnosno formalno obrazovanje.

Program će mladima u pet test opština u Srbiji omogućiti da besplatno nauče radne veštine koje poslodavci traže, steknu prvo radno iskustvo i tako povećaju svoje šanse da dođu do posla.  Kompanijama će na raspolaganju biti stručna pomoć za razvoj savremenih programa obuke radnika kako bi se obezbedila kvalifikovana radna snaga kao jedan od osnovnih preduslova za dalji razvoj poslovanja.

Pored Kragujevca, projekat se sprovodi i u Knjaževcu, Pirotu, Novom Pazaru i Kruševcu.

Program je deo novog Programa reforme politike zapošljavanja i socijalne politike u procesu pristupanja Evropskoj uniji (ESRP) Vlade Srbije i deluje kao podrška državnim institucijama iz oblasti zapošljavanja i obrazovanja.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво