Šabac čuva uspomenu na Stanislava Vinavera

Šabac se sa ponosom seća i čuva uspomenu na nekadašnjeg sugrađanina Stanislava Vinavera. Odlukom Skupštine, grad je dobio i Fondaciju za promovisanje demokratskih vrednosti, promociju i unapređenje kulture, umetnosti i obrazovanja, koja nosi ime najevropskijeg pisca srpske književnosti 20. veka.

U Biblioteci šabačkoj, čuvaju se sva izdanja knjiga i prevoda Stanislava Vinavera, ali i njegove fotografije, pisma, zbornik radova koji je ova ustanova objavila sa Institutom za književnost i umetnost.

Dvorana u kojoj se održavaju programi kulture u Biblioteci nazvana je po, kako su mnogi govorili, velikom čudotvorcu srpskog jezika.

"Književnik, esejista, pesnik, kritičar, kosmopolita i patriota koji je gotovo svaki ručak završavao zdravicom "Živela Srbija" osnovao modernizam u srpskoj književnosti i utemeljio ekspresionistički izraz, prevodio sa ruskog, engleskog, francuskog, nemačkog", kaže Jelena Podgorac Jovanović, Biblioteka šabačka.

Detinjstvo u Šapcu nazivao je magičnim. Stidirao je na Sorboni, putovao, ali se rodnom gradu uvek vraćao i nosio ga u mislima i srcu. Stanislav Vinaver bio je jedan od 1.300 kaplara, a njegova vojnička pločica čuva se u šabačkom Narodnom muzeju.

"Mi mislimo da sa Fondacijom Stanislav Vinaver ćemo uspeti da sve pametne i važne ljude koje ćine suštinu i temelj našeg društva u oblasti kulture, dovedemo na jedno mesto i učinimo da dobijemo novu municiju i enegiju za borbu za kulturu u godinama koje su pred nama", kaže Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.

U okviru Fondacije, između ostalog, biće organizovane tribine, književne  večeri, izložbe, radionice. U čast jednog od najznamenitijih Šapčana, u gradu na obali Save, ustanovljena je i manifestacija "Vinaverovi dani evropske kulture".

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво