Četrdeset godina Dopisništva RTS-a u Šapcu

Povodom 40 godina od objavljivanja prvog priloga šabačkih dopisnika danas je u Gradskoj kući gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, organizovao svečani prijem i zahvalio se svima koji su do sada objektivno izveštavali i uvek kada je bilo potrebno bili na licu mesta. Pored zaposlenih u Dopisništvu, skupu su prisustvovale i kolege koje su prethodnih godina pisale njegovu istoriju, kolege iz Beograda i šabačkih redakcija, dugogodišnji prijatelji i saradnici.

Za prethodne četiri decenije, svako iz dopisničke ekipe je bio po malo i đak i učitelj, delio sudbine i priče ljudi iz svog kraja. Priloge za informativne i specijalizovane emisije iz Mačvanskog i Sremskog okruga, danas priprema devetočlana ekipa, koja je deo velike RTS porodice.

Prvi prilog šabačkih dopisnika, emitovan je na današnji dan, a potpisali su ga Dragan Filipović i Brana Stojisavljević. Prve snimke iz Šapca i okoline, filmskom kamerom zabeležio je Brana Škulić. Posle šestomesečne obuke, 27. februar 1977. godine za novinara
Dragana Filipovića, snimatelja Branu Stojisavljevića i istoriju  izveštavanja iz ovog kraja,  bio je poseban dan. U Trećem dnevniku TV Beograd, emitovan je prilog iz Banje Koviljačenje, prvi u nizu šabačkih dopisnika.

"Prilog je bio sa sednice Međuopštinske konferencije Saveza boraca u Banji Koviljači i pošto je bilo kasno, nismo uobičajeno slali crno-belu traku, nego smo je Brana Stojisavljević i ja odneli u Beograd i tamo smo razvili film. To je za mene bio jedan od najlepših trenutaka u životu. Bila su dva programa i kada to emitujete, stvarno ste bili neko važan. To je bila velika privilegija", kaže Dragan Filipović, novinar.

Šesnaestomilimetarska traka, iz Šapca se slala autobusom i pre montaže, razvijala u filmskoj laboratoriji u zgradi Televizije Beograd. Takozvani Umker, u-matic, analogni i digitalni sistem, razdvajale su decenije, a spajala uvek ista želja za dobrim kadrom i što boljim uglom. Pored tehnike, menjali su se i uslovi i ljudi. U februaru 1989. godine zvanično je u novoj zgradi, otvoreno Dopisništvo i uspostavljena linkovska veza.

"Ceo svoj radni vek proveo sam u dopisništvu, držeći i noseći kameru, snimajući. I upravo ta kamera mi je dala privilegiju da budem skoro direktan učesnik u raznim zbivanjima za svoj grad, za okolinu, ljude, pa čak i za državu", kaže Brana Stojisavljević, snimatelj.

Prethodnih decenija, Dopisništvo RTS -a zabeležilo je sve važne manifestacije i događaje u Šapcu i okolnim opštinama. Naše kamere bile su na mestima pogođenim elementarnim nepogodama, ratom, pratile sudbine i probleme ljudi, delile njihove uspehe i radost. Najtužniji dan u istoriji šabačke redakcije bio je 9. oktobar 1991. godine kada je na radnom zadatku, na Baniji poginula četvoročlana ekipa. Kolegama su ostavili sećanje, ljubav prema profesiji i zavet o objektivnom informisanju.

Ekipe Dopisništva RTS-a u Šapcu godišnje pređu oko 15.000 kilometara i urade oko 1.000 priloga i uključenja.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара