Lisice u Kikindi

Već nekoliko godina u građevinskom reonu Kikinde primećuju se lisice. Građani to prijavljuju, ali kome god da se obrate bezuspešno je, jer praktično niko nije nadležan. Meštani se pitaju postoji li iko ko može da reši ovaj, ne baš bezazlen, problem.

Na Starom jezeru, oko Sportskog centra, lisice se, kažu očevici, ponašaju maltene kao domaće životinje. Tumaraju otvorenim terenima i ne reaguju na povike prolaznika ili roditelja čija su deca na treninzima.

A, u blizini sportske hale, na lokalitetu strelišta, nalazi se njihovo glavno stanište. Sve jama do jame. Iz kokošinjca porodice Petković,  tu u blizini, ovi predatori  odneli su  deset kokošaka, a ostale su povredili.

"Lisicu sam video kad se popela na kokošinjac i gledala je u mene dok sam stajao kraj vratnica. Zatim je skočila i otišla polako, bez straha. Kao da je besna", priseća se Vlado Petković.

Petkovići su presavili tabak i uputili žalbu Opštinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine.

Miroslava Krnić iz Sekretarijata kaže da su zbog nenadležnosti nad tim predmetom istu prijavu prosledili Lovačkom udruženju Kikinda.

"Sekretarijat za zaštitu životne sredine nadležan je samo za sprovođenje Odluke o držanju domaćih životinja na području garada", objašnjava Krnić.

U Lovačkom udruženju Kikinda slična priča. Upravnik lovišta Saša Oljača tvrdi da ih ograničavaju zakonski propisi.

"Propisi kažu da ne smemo loviti na udaljenosti manjoj od dvesta metara od naselja", tvrdi Oljača.

Policajci, kao ni lovci, nemaju zakonsko pravo da u gradu upucaju lisicu, sem u slučaju ako ugrožava nečiji život. Odnosno, ako je besna, a za to je potrebna potvrda nadležnog instituta. I tu se krug zatvara. Niko nije nadležan, a lukave lije će i dalje, možda besne, šetati gradom, krasti tuđe koke i noću zavijati. Dok, ne daj bože, neko ne nastrada. A, onda sledi tužba protiv
grada i visoke kazne. No, to, ipak, nije pravo ni konačno rešenje problema.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи