Gitare iz Smederevske Palanke za japanske kolekcionare

Inženjer geodezije iz Smederevske Palanke, samo tri godine radio je u svojoj struci, a onda se prepustio stolarskom zanatu. Nikada nije odsvirao nijedan ton, ali njegove ruke stvaraju unikatne gitare od trešnjinog, javorovog ili jasenovog drveta. Prva je nastala za sina muzičara, a sa njom i neraskidiva veza između majstora i gitare.

Za izradu jedne bas gitare potrebno je mesec dana, a za akustičnu čak i više. Sve osim magneta, kobilice, čivija i pragova nastaje u radionici na mašinama koje je sam napravio. A svaka gitara ima i spečifično obeležje.

"Ovaj donji rog na gitari, to je moj palac da kažem, neki moj potpis na taj instrument", kaže Zoran Pantić, majstor za gitare.

Sa gotove tri izlagao je na gitar art festivalu, a onda ga je zapazio menadžer muzičke kuće iz Japana, za čije tržište je danas ekskluzivni proizvođač.

"I obično su kupci tamo u Japanu muzičari, stariji muzičari, kao kolekcionari i onda zbog unikatnog oblika, kupe moju gitaru", kaže Zoran Pantić.

Njegove gitare obilaze svet, a samo su tri prodate u Srbiji. Pisali su o njemu Britanski magazin Bass, a u japanskom izdanju Jazz lajfa gotovo svaka njegova gitara ima posebno predstavljanje.

U ovoj radionici mašte, nastalo 30 autentičnih gitara, ovo je bila prva, a njena vrednost premašuje bilo koju ponuđenu cenu."

I baš tom prvom bio je oduševljen basista iz benda fado umetnice Marize.

"Njemu se dopao bas i to je hteo da ga kupi i Bog, ja kažem ne mogu to mi je prva gitara koju sam napravi i želim da je zadržim, pa kaže dobro. I onda je razgovarao sa sinom mojim i kaže, pitaj ti tatu, ja ću da svratim kasnije, možda će on da se odluči da ga proda", kaže Zoran Pantić, majstor za gitare.

Nisu samo gitare njegova pasija, pre pet godina vratio se, akvarelu, svojoj prvoj ljubavi iz detinjstva. Prošle godine imao je prvu samostalnu izložbu pod nazivom „Moja varoš". Sve što postoji kod njega u kući i oko kuće, sam je stvorio, a kaže prestaće kada hrast u dvorištu bude pravo hladovinu za baštenski sto, sudeći po veličini stabla, pred njim su godine i godine stvaranja.

rts.smederevo@rts.rs
+381 26 227 065

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво