Uništen voćnjak kikindskog poljoprivrednika

Nije prošlo ni mesec dana otkako su posečena četiri poluvekovna hrasta na području kikindske Šumice, a već se dogodio novi vandalizam. Šumokradice su praktično uništile voćnjak kikindskog poljoprivrednika Radovana Sivčeva.

Krenuvši biciklom da obiđe njive  Sivčev je u prvi mah pomislio da je zalutao u ataru, jer nije mogao da prepozna svoj voćnjak, koji je bio praktično uništen.

 

Od 32 stabla šljiva ostalo ih je 17. Ostalih petnaest, prečnika od 25 do 30 centimetara,  kradljivci su posekli i odneli. Krošnje su ostavili. Šteta je nenadoknadiva, ali poljočuvari su  konstatovali da je u pitanju samo krađa pet kubika drveta.

"Voćnjak je posadio moj otac još pre 45 godina. U pitanju su šljive izuzetno rodne sorte "mađarica". Svake godine dobijao sam preko sto kilograma roda po stablu, što mi je donosilo pristojnu zaradu", jada se Sivčev.

Poljočuvarska služba i policijski službenici izašli su na mesto događaja. Policija je  izdala šturo saopštenje u kome konstatuje da je obavestila nadležnog tužioca i da „intenzivno traga za počiniocem krivičnog dela krađa", dok u Poljočuvarskoj službi nisu hteli da se izjašnjavaju o događaju.

No, nije stradao samo voćnjak Sivčeva. Još uvek nepoznati, pretpostavlja se isti lopovi, su kod Radovanovog  komšije, udaljenog nekih 200 metara, isekli i odneli jedanaest stabala trešnje i šljive. Kraj atarskog puta koji vodi do njihovih njiva odsečeno je nekoliko bagremova.

Očigledno je da je ove zime seča tuđeg drveća došla nekako kao epidemija gripa. Ako je za utehu poljočuvari, nadležne inspekcije i policija su proteklih dva meseca protiv drvokradica podneli deset prekršajnih i dve krivične prijave.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара