Vreme ne pogoduje ozimim usevima

Jutarnji mrazevi i promenljive dnevne temperature ne pogoduju ozimim usevima u šabačkom kraju. Stručnjaci poljoprivrednike savetuju da sačekaju sa prihranom žita, dok se vreme ne stabilizuje.

Marko Gligorić iz Šapca, pešnicu je u novembru, posejao na tri hekatara. Mrazevi su je kaže oštetili, a zbog lošeg vremena, usev još nije prihranio.

"Još nismo bacili đubre, zbog nemogućnosti ulazka mehanizacije u njivu, jer je vlažan teren. Za par dana trebali bi da obavimo đubrenje, morali bi zbog kvaliteta žita dva puta da bacimo đubre u manjim količinama", kaže Marko Gligorić iz Šapca.

Goran Kuzmanović, ozima žita seje samo zbog plodoreda. Zadovoljan je stanjem pšenica koju je prihranio amonijum nitratom.

"Imamo tu oko šest hektara pšenice, nešto sam tu gde je kvalitetnija prihranio, oko 100 kilograma azota po hektaru. Sadašnja situacija nije loša, videćemo malo kada otopli, kada bude počela vegetacija, šta je izmrzlo, šta nije. Ima štete na usevima", kaže Goran Kuzmanović iz Šapca.

Zbog mrazeva, na brojnim parcelama izostalo je bokorenje žita. Kada se dnevne temperature stabilizuju, agronomi poljoprivrednike savetuju da na lošijim zemljištima prihranu obave u dva navrata.

"Temperatura je uslov svega, čekaćemo još malo neki temperaturu, da izađemo iz ovog minusa, i kada ona skupi odredjeni broj sunčanih sati, ona će se videti, krenuće u vlatanje, i tad ćemo, ništa se ne kasni, prosto tada ćemo krenuti u primenu azotnih djubriva, koji je potencijal prinosa, to je sigurno", kaže Darko Simić,  PSSS Šabac.

Stručnjaci dodaju i da se poljoprivedici obavezno konsultuju sa njima o količini đubriva kojom planiraju da prihrane ozime useve. Zbog nepovoljnog vremena, izvesno je da će na polovini parcela u šabačkom kraju prinos biti umanjen do 15 odsto.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара