Pirot kroz vekove

Pirot je dobio prvu štampanu istoriju, autora Tomislava G. Panajotovića, koja obuhvata period od praistorije do početka 21. veka. U luksuzno opremljenom izdanju sakupljeni su istorijski podaci koji pružaju opsežnu sliku o tome kako se pirot razvijao, kako je prolazio kroz najteže istorijske periode, ali je posebno zanimljivo što su smelo prikazani događaji od 90-tih god do 2000. godine.

Pre 109 godina u svečanoj sali Gimnazije, profesor Kosta N. Kostić, saopštio je prvu istoriju Pirota u svom svetosavskom govoru. Posle više od jednog veka, u istoj sali Gimnazije, predstavljeno je obimno delo "Pirot kroz vekove", publiciste Tomislava G. Panajotovića.

Autor je pišući etapnu istoriju Pirota u najnovijem izdanju obuhvatio period do početka 21. veka.

"Trebalo je napraviti analizu događaja koje svi pamte. Mnogi od aktera su živi, zdravi i orni. Mnogi od onih koje smo pominjali nalaze se na vrlo visokim položajima i to će biti delikatno", kaže Tomislav G. Panajotović, autor istorije "Pirot kroz vekove".

Saradnici autora, mladi pirotski istoričari, suočili su se sa izazovom, kako pristupiti periodu, koji nema dovoljnu vremensku distancu, da bi se dao istorijski sud.

"Pirot je interesantan po pitanju istorije, politike i političkog delovanja. Ako se setimo međuratnog perioda, tada su u Pirotu pobedili komunisti, a u Srbiji su pobedili radikali. Zatim, događaji koji su obeležili period neposredno posle Drugogo svetskog rata, događaji 90-tih godina, takođe", kaže Vladica Tošić, profesor istorije.

"Piroćanci su zaista uvek nekako bili kontra od onoga što je neka opšta tendencija u politici na nivou države. Iz toga razloga i devedesete godine su tu energiju dovele do vrhunca, naravno i 2000. godinu", kaže Davor Lazarević, profesor istorije.

Piroćanci su dobili svoju pisani istoriju. Podložna je promenama i dopunama. Pisana pitkim jezičkim stilom, mnoge navodi da "Pirot kroz vekove", čitaju kao roman u kome će prepoznati događaje, pretke, ali i same sebe.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво