Prihrana pčela u kikindskom kraju

Pčele su jedni od retkih insekata koji preko zime ne stradavaju, već opstaju u košnicama. Čvrsto se skupe zajedno kako bi održale temperaturu na kojoj mogu preživeti. Pored toga, neophodna im je dodatna prihrana. Kikindski pčelari već naveliko u svoje košnice stavljaju dopunsku hranu.

Saša Čolak iz Banatskog Velikog Sela pčelarstvom se bavi pune tri decenije. Trenutno poseduje preko trista košnica i ovo je period kada se one pregledaju da bi se utvrdilo da li pčele imaju dovoljno hrane.

"Pčele se u ovom zimskom periodu prihranjuju", kako kaže Čolak, "zbog pranja sopstvene savesti pčelara i da bi u svom gnezdu odnosno klubetu imale određenu količinu pogače s kojom bi mogle dočekati toplije dane i prelazak na susedno saće sa medom."

Pčelari naglašavaju da treba izbegavati pčelama davati med koji su proizvele druge zajednice zbog zaraze, a nisu preporučljivi ni fruktuzno-glukozni sirupi, koji mogu sadržavati razne insekticide koji bi mogli pridoneti sindromu kolapsa kolonije. Čolak ističe da se pčelinja hrana razlikuje od pčelara do pčelara.

"Ja pravim pogače, takozvane "nule" od invertovanog šećernog sirupa i šećera u prahu. To se meša da bi se napravilo nešto kao testo, koje se stavlja u podesne najlon vrećice, a one se ostavljaju iznad gnezda", kaže Čolak.

U Kikindi ima preko 300 registrovanih pčelara koji   poseduju između šest i sedam hiljada košnica, tako da se može konstatovati da je to veliki i ozbiljan posao, kako bi pčelari rekli, u rangu setve ili žetve poljoprivrednih kultura.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво