Većina vila u Banji Koviljači propada

Od pedesetak vila u Banji Koviljači, koje su nekada bile ukras ovog lečilišta, većina je u lošem stanju. Iako je Zakon o restituciji stupio na snagu 2012. godine, više od polovine vila nije vraćeno vlasnicima. Zbog nerešenih imovinskih pitanja, nelegalnih stanara i nebrige, ovi objekti prepušteni su zubu vremena.

Iako je bio ugledni lekar, doktor Živan Jašić, jedan od osnivača lozničke bolnice, 1912. godine podigao je zajam u zlatnicima kako bi ozidao vilu "Zdravlje". Dok vila, pod Zaštitom spomenika kulture propada, njegovi naslednici još uvek ne uspevaju da vrate ono što i im po zakonu pripada. A u međuvremenu pojavili su se i neočekivani stanari.

"U SIZ-u, u pravobranilaštu, u katastru proverili da li je neki stan otkupljen ili nije, oni su nam izričito rekli da nijedan nije otkupljen i onda smo mi krenuli u naturalnu restituciju. Posle donošenja zakona i našeg zahteva pojavili su se problemi oko otkupa dva stana", kaže Radomir Lečić, suprug naslednice vile.

Prizemlje vile Sunčica koju je gradio dvorski cvećar Milosav Stekić, porodica Rogojević otkupila od naslednika. Enterijer vile, čuvali su i restaurirali. Spolja, vila propada, jer sud još nije utvrdio ko su vlasnici sprata.

"Ne možemo ništa da radimo na osnovu toga, jer ovaj gornji deo pripada drugima, i mi nismo u mogućnosti da uradimo nešto što bi stvarno priličilo vili da izgleda kako treba", kaže Slavka Rogojević.

Primer dobre prakse je vila Katarina koju je sagradio Trifun Jović, guverner beogradske banke, po uzoru na Beli dvor. Vila je otkupljena 1973. godine, a porodica u čijem je vlasništvu, vodi računa o zdanju koje je pod zaštitom države.

S obzirom da je Banja Koviljača bila omiljeno kraljevo mesto, u knjizi "Kraljevska banja - Banja Koviljača" zapisano je da su u periodu pre Prvog svetskog rata najviđeniji ljudi u Srbiji vodili istom mišlju kao i neuki seljaci iz Mačve: "Gde je kralj - mora biti dobro".

"Ove vile koje su građene do Prvog svetskog rata su na neki način i najreprezentativnije jer su ih gradili bogati trgovci, profesori, doktori koji su dolazili u banjska lečilišta i na mesta u koja je dolazio i sam kraj", kaže Vladimir Vulović, autor knjige "Kraljevska banja - Banja Koviljača".

I dok se meštani, ali i naslednici vila bore da nekadašnjim ukrasima kraljevskog lečilišta vrate stari sjaj, postoje i one vile koje imaju vlasnike, ali nemaju i njihovu odgovornost. Jedna od njih je Vila Draga, najmodernija u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, u vlasništvu Železnica Srbije.

rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво