Zbog štrajka savetodavaca, poljoprivrednici na gubitku

Ni dva meseca od početka štrajka savetodavaca i ostalih zaposlenih u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Prokuplju, ne nazire se rešenje nagomilanih problema, zbog kojih je potpuno paralisan njen rad. U pretežno agrarnom kraju, najviše zbog toga trpe poljoprivrednici, koji su prepušteni sami sebi.

Goran Ivanović iz podjastrebačkog sela Donje Rečice, samo je jedan od mnogih topličkih poljoprivrednika, koji je u saradnji sa stručnjacima ove službe, uspeo da iskoristi subvencije i obnovi mehanizaciju. Kaže da je njihova pomoć nemerljiva i kada je reč o pravilnoj primeni agrotehničkih mera.

"Svake godine organizuju zimsku školu, predavanja u vezi voćarstva. Mnogim ljudima to je pomoglo. Ove godine, znači, nemam kome da se obratim", kaže Goran Ivanović, voćar iz Donje Rečice.

Koliko je situacija u Poljoprivrednoj stručnoj službi teška, govori i podatak da su gotovo svi zaposleni, njih četrnaestoro ili dali ili dobili otkaz.

"Godinama nisam primao platu, nisam imao zdravstveno osiguranje, nisam mogao da se lečim. Meni se duguje milion sto četrnaest hiljada", kaže Milovan Cerović, bivši radnik PSS u Prokuplju.

Osnivač poljoprivrednih stručnih službi u Srbiji je država, čije su inspekcije, kako je RTS-u potvrđeno iz Ministarstva poljoprivrede, utvrdile nenamensko trošenje sredstava u Prokuplju, u prethodnom periodu.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine poslalo je predlog za novi sastav skupštine PSS-a Prokuplje u delu članova koje predlaže Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i pred nadležnim institucijama je u postupku rešavanje ovog pitanja.

"Vlada kao osnivač, mora da preduzme sve mere da bi se stvari isterale na čistinu i da se oni ljudi, koji su odgovorni za takva postupanja, za štetu koju su naneli stručnoj službi, zaposlenima, izvedu pred lice pravde i odgovaraju za ono što su uradili", kaže Dragan Dobrašinović, Toplički centar za demokratiju i ljudska prava.

Još uvek aktuelni direktor Aleksandar Radulović, čiju smenu zaposleni traže, a koji je na čelu službe od njenog osnivanja nije želeo da govori za RTS, sa obrazloženjem da je do sada sve rekao.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво