Stopama srpskih ratnika

Grupa od dvadesetak kraljevačkih đaka, sastavljena od pobednika kviza "Kraljevo bira znanje", nagrađena je putovanjem na kojem su obišli najznačajnija mesta srpske istorije od 1912. do 1918. godine.

Najbolji učenici, poznavaoci srpske istorije, obišli su na nagradnom putovanju koje je pratilo stope srpskih ratnika, Kumanovo, Solun i Krf. Na ovom putu, njihovu ljubav prema istoriji, uvećao je, došavši tu samo zbog njih, legendarni čuvar srpskog groblja Zejtinlik, Đorđe Mihajlović, koji im je tu, iako u poznim godinama, održao nezaboravni čas istorije.

"Izdvojila bih posetu Zejtinliku, srpskom vojničkom groblju u solunu. Posebno me oduševilo kada je došao čika Đorđe. To je stvarno živa legenda, čovek od 90 godina koji odiše takvom energijom i on priča sa takvim emocijama koje nikog ne mogu da ostave ravnodušnim. On je zaista živi dokaz kako se voli otadžbina i poštuju preci", kaže Milica Dukanac, gimnazijalka.

A na Krfu je jedan od nagrađenih učenika, pesmu Plava grobnica, poželeo da izrecituje precima u čast.

"To je bilo pravo osećanje ponosa, časti, jedno osećanje kada mislite da je sve moguće, a oni su nam u stvari to dokazali, da uz čeličnu volju, jedan mali narod može da ostvari mnogo više", kaže Miloš Macan, gimnazijalac.

Nagradno putovanje, kao svojevrstan istorijski čas, za pobednike takmičenja  obezbedilo je Društvo istoričara Raškog okruga, koje je i organizovalo kviz znanja iz istorije.

"Mi smo kao društvo koje pokušava da unapredi nastavu istorije poveli đake bukvalno na časove istorije u Kumanovo, Zejtinlik, ostvo Krf, gde su oni mogli da čuju od najkompetentnijih ljudi ono što bi trebalo svaki Srbin, odnosno svaki đak srpske škole da zna", kaže prof. Dragoljub Danilović, Društvo istoričara Raškog okruga.

A ono što smo mi još saznali je to, da su ovi kraljevački đaci, posebno stimulisani posetom značajnim spomenicima srpske istorije, odlučili da o istoriji svoje zemlje i naroda nauče još više i to pokažu već na sledećem takmičenju o poznavanju prošlosti svoje otadžbine.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво