Sedamdeset godina Specijalne bolnice "Merkur"

Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju "Merkur" u Vrnjačkoj Banji obeležava sedamdeset godina postojanja.

Odlukom Vlade Narodne Republike Srbije, 1947. godine osnovano je Državno zdravstveno preduzeće republikanskog značaja - Vrnjačka Banja, sa ciljem pružanja usluga lečenja termomineralnim vodama građanima Federativne Narodne Republike Jugoslavije. Prolazile su godine i decenije, menjali su se nazivi i organizacioni oblici ustanove, ali prvobitni društveni i humani cilj i danas se ostvaruje.

Tokom 70 godina postojanja, ustanova se transformisala od prvobitnog zavoda i kasnijeg RH centra u Medicinski i spa kompleks Merkur. Priča o Merkuru kao banjskom centru počinje 1947. godine. Vrnjačka Banja je poznata kao kraljica banjskog turizma i nekadašnje mestoodmora srpske aristokratije, koja je još tada uvidela prednosti boravkau banji i blagodeti njenih voda.

Interesantna je činjenica da jeizmeđu dva sveska rata Vrnjačka Banja imala više turista nego
Dubrovnik. Brojne znamenite ličnosti počev od naučnika, pesnika, glumaca i pisaca provodile su vreme u banji i njoj nalazile svoju inspiraciju.

Merkur je kreirao principe banjskog lečenja, terapijske tretmane mineralnim vodama, higijensko-dijetetski režim u kojem važnu ulogu imaju izbor hrane, odmor i relaksacija, boravak u prirodi i društveni život. Balneo terapije korišćene u Merkuru kroz vekove, i dan danas su osnov usluga koje se uspešno primenjuju, angažovanjem prirodnog bogatstva Vrnjačke Banje - mineralne vode , kroz terapije: pijenje, kupanje, inhaliranje, vaginalno orošavanje i klizme.

Merkur je kroz dobro vođenu strategiju razvoja u poslednjoj deceniji uspeo da se razvije iz klasičnog banjskog RH centra u moderan medicinski i spa resort. Tradicionalna balneo usluga nadograđena je uz savremene dijagnostičke metode, visokospecijalizovan medicinski tim, relaks i spasadržaje, koji na najbolji mogući način bude zdravlje.

Danas, Merkur nije samo savremeno opremljeno, međunarodno priznato lečilište, u kojem borbu za zdravlje uspešno vode udruženo i lekari i prirodni lekoviti faktori, zbog čega su njihovi rezultati u dijagnostici i lečenju bolesti organa za varenje, koštano-zglobnog sistema, kao i u prevenciji i lečenju dijabetesa - tako značajni.

Takođe, predstavlja sjajno mesto i za sve one koji tragaju za relaksacijom, potpunim opuštanjem i revitalizacijom ili za fizičkim aktivnostima u preventivne svrhe. Merkur predstavlja moderan rizort smešten u samom srcu Vrnjačke Banje u prelepom prirodnom okruženju vrnjačkog parka, jednog od najlepših u Evropi. Merkur uspešno kombinuje savremenu tehnologiju i komforan smeštaj, sa spa uslugama i prirodnim bogatstvom Srbije, pružajući pacijentima zdravlje i lepotu.

Kupanje u mineralnoj vodi kojom su ispunjeni svi bazeni Merkurovog Spa centra "Rimski izvor", savremena je verzija tradicionalnog koncepta banjskih kada. Nekadašnja poštanska pisma pacijentima, danas su zamenjena sajber-tehnologijom sa mogućnošću istovremene dvosmerne komuniciranja sa hiljadama pacijenata preko veb-sajta, društvenih mreža, e-mail alata i on-lajn aplikacija.

Merkur je zanimljiv mozaik različitih, inspirativnih mogućnosti gde je sve podređeno onima koji u Vrnjačku Banju dođu vođeni potrebom da nađu lek ili željom da vrate energiju i osmeh.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи