Bogata arhivska građa u Istorijskom arhivu u Vranju

Istorijski arhiv "31. januar" u Vranju čuva dokumenta od značaja za ceo Pčinjski okrug. Na 893 kvadratna metra nalazi se oko 3.000 metara arhivske građe. Digitalzacija fondova počela je 2008. godine, a do kraja godine biće dostupan građanima registar građevinskih dozvola.

Najstariji dokument je "Knjiga dobrovoljnih priloga hrišćana" crkve Svete Trojice u Vranju iz 1858. godine. Značajna arhivska građa iz 19. i 20. veka čuva se u depou Istorijskog arhiva, u sedam zbirki, u oko 300 fondova.

"Značajna dokumenta koja se čuvaju u depou su Načelstvo okruga vranjskog, Vardarska banovina koja je isto interesantna. Knjiga najstarija nije toliko interesantna po sadržaju, ali je veoma značajna", kaže Borivoje Manasijević, direktor Istorijskog arhiva "31. januar" Vranje.

Proces digitalizacije fondova počeo je 2008. godine, građani se putem zvaničnog sajta informišu, popune obrazac za podnošenje zahteva ako im je potrebno nešto iz Arhiva. Do kraja godine građanima će biti dostupan i jedinstveni registar građevinskih dozvola.

"Ako su u pitanju fotografije, korisnik je zadovoljan da vidi putem mejla, isto ako je u pitanju neko naučno istraživanje. Istraživaču je dovoljno da dobije podatke, za dokumenta su u obavezi da dođu", kaže Miroljub Stojičić, viši arhivista.

Izložena su dokumenta "Načelstvo okruga vranjskog" od 1880. do 1915. godine, koja svedoče o tadašnjim političkim i ekonomskim prilikama u vranjskom i leskovačkom kraju.

"Posebno treba istaći dokumenta koja svedoče o prodaji, odnosno izdavanju imanja onih Turaka
 koji su napustili vranjski kraj posle oslobađanja ovih prostora", kaže Branka Janačković, jedan od autora izložbe.

Dokumenti Istorijskog arhiva nalaze se u podrumskim prostorijama. Za čuvanje arhivske građe potrebna je optimalna i relativna vlažnost od 55 do 65 procenata i temperatura od 16 do 20 stepeni. U saradnji sa gradom žele da obezbede drugi, adekvataniji prostor.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво