U pančevačkoj Azotari manje plate zbog lošeg poslovanja

Menadžment Azotare iz Pančeva je odlučio da smanji plate svim zaposlenima za 25 odsto, jer je fabrika, zbog neplaniranog zastoja u radu, imala prepolovljenu proizvodnju i gubitak od 100 miliona dinara. U Sindikatu hemije i nemetala Srbije kažu da se na ovaj način krši kolektivni ugovor i nude drugačije rešenje.

Sredinom prošlog meseca došlo je do kvara u pogonu za proizvodnju amonijaka zbog kojeg je, umesto 40.000 tona, kupcima isporučeno 50 odsto manje amonijaka, a nastalu štetu od 100 miliona dinara sad ne može da nadoknadi nijedan pojedinac.

Fabrika nema finansijskih zaliha, a ne može ni kreditno da se zaduži i zato je odlučeno  da svi zaposleni snose podjednaku odgovornost.

"Mi nismo budžetska ustanova i nama niko ne daje novac za plate, već sve sami moramo da zaradimo i zato delimo istu sudbinu. Ako ne uspemo da ostvarimo dobit nema ni novca za plate", kaže Miljan Đurović, direktor HIP Azotare-Pančevo.

Ljubiša Nestorović, predsednik Sindikata hemije i nemetala Srbije ne slaže se sa ovim mišljenjem.

"Neko treba da plati kaznu, ali to ne treba da učine oni koji ni na koji način nisu krivi za nastalu štetu i zato nemamo mi tu šta mnogo da pričamo, jer ne može se odgovornost deliti na sve podjednako", smatra Nestorović.

Menadžment Azotare očekuje da bi umanjenim zaradama od 25 odsto najkasnije do juna uspeli da nadoknade nastalu štetu i da je to jedini način za nastavak pozitivnog poslovanja.

"Mi živimo kao i svaka druga firma od onoga što proizvedemo i uradimo. Ako ništa ne proizvedemo nemamo ni šta da prodamo, a onda nema ni novca za zarade, a to je ovde slučaj i sve je ovo privremenog karaktera dok ne izađemo iz minusa", kaže Miljan Đurović, direktor HIP "Azotare" - Pančevo.

U Sindikatu traže da svi zaposleni u Azotari u kojoj je prosečna plata oko 67.000 dinara u naredna tri meseca primaju 42.000 dinara i da im se nakon toga razlika refundira.

"Naravno, to bi najviše pogodilo one sa platom većom od 100.000 dinara, a njih nije malo u Azotari, ali oni su i najveći krivci što se fabrika našla u ovakvoj situaciji", tvrdi Ljubiša Nestorović, predsednik Sindikata hemije i nemetala Srbije.

Ukoliko se ne usvoji njihov predlog u Sindikatu kažu da će podneti krivičnu prijavu protiv generalnog direktora zbog zloupotrebe službenog položaja i kršenja kolektivnog ugovora Zakona o radu.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво