Položaj LGBT zajednice u Kragujevcu

Kako smanjiti nasilje i povećani toleranciju i razumevanje prema LGBT osobama, da li se primenjuje zakon, šta čini policija a šta sudstvo, neke su od tema o kojima je raspravljano na debati koju je u Kragujevcu organizovao Komitet pravnika za ljudska prava.

Vređanje, diskriminacija pri zapošljavanju, nasilje najbližih članova porodice, brutalni napadi, sa tim se i danas suočavaju pripadnici LGBT zajednice u Srbiji. Od 2012. godine na snazi je Zakon o zabrani diskriminacije ali desetak slučajeva koje vodi Komitet pravnika za ljudska prava, tvrde u Jukomu još nema valjan sudski epilog.

"Svako može biti žrtva napada, svačije dete, tako da o tome treba razmišljati kada se krće sa ovom akcijom kako bi se sprovodio Zakon", kaže Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava, YUKOM.

"Od 2012. godine u Zakonu imamo obaveznu otežavajuću okolnost za zločin iz mržnje, ali na žalost taj član se ne primenjuje i ono na čemu mi radimo je da konačno dobijemo jednu presudu koja će se pozvati na taj član koji će zločin iz mržnje sankcionisati posebnom otežavajućom okolnošću", ističe Milena Vasić pravna savetnica YUKOM-a.

Ipak, ima i pozitivnih pomaka. U Policijskoj upravi u Kragujevcu pre pet godina uveden je SOS telefon, u mnogo slučajeva sprečeni su sukobi i nasilje.

"Oni su uvek imali mogućnost da dodju kod mene u kancelariju, kao kod osobi od poverenja da mi kažu problem koji imaju, da se obrate meni da probamo to da rešimo na najbrži i najbolji način i za nih i za nas", kaže Ivan Jeremić, inspektor PU Kragujevac za kontakt sa LGBT.

Sve je manje i huškačkog govora javnih ličnosti, i više je tolerancije nego ranije, ocenjuju u Jukomu i Institutu za društvene nauke.

"To govori o jednoj pozitivnoj klimi, da to više nije nešto na šta se dobijaju predizborne popularnosti, da to nije nešto što će ljudi da podržavaju," kaže Zorica Mršević iz Instituta za društvene nauke.

Debata o položaju LGBT populacije u Kragujevcu deo je projekta koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške i Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво