Oporavak fabrike u Jarmenovcima

Posle više loših privatizacija Fabrika za preradu voća i povrća u Jarmenovcima kod Topole dobro radi. Zapošljava 120 stalnih i 200 sezonskih radnika, povećava proizvodnju, izvozi u Nemačku i druge evropske zemlje.

Ponovo puni proizvodni pogoni, u fabrici koju su pedesetih osnovale Ujedinjene nacije kao ogledni centar, svi kapaciteti su uposleni. Sortira se i pakuje zamrznuta višnja, novim tehnologijama kuvaju džemovi i pekmezi, ovaj je od jagoda bez  šećera i konzervansa.

"Mi to malo savremenije ovo su mašine koje se zovu  uparivači, ovde se uparava do određene suve materije, kad se to postigne sve to dolazi do istakanja i pakovanja u tegle", kaže Srđan Marinković.

Zaposleno je 120 radnika, a u proleće i jesen i po nekoliko stotina sezonaca iz topolskog kraja ima posao.

"Bolji su malo uslovi hladnoća je vidite i sami, ali radimo dobro sad radi uspešno. Radim 28 godina, radila je ranije i sad je počela da radi pa dobro je kako je bilo", kažu zaposleni.

Vlasnik fabrike od 2007. godine je američki biznismen rodom iz tog kraja, obnovio je proizvodnju, modernizovao pogone.

"Mi smo pokrenuili pun kapacitet pre pet godina proširujemo ga 30 posto na godišnjem nivou, nema nikakve tajne samo pošteno sa našim dobavljačima kojima isplaćujemo sve na vreme, našli smo dobre saradnike gde plasiramo robu", kažu Goran Petković, vlasnik.

U fabrici u Jarmenovcima prošle godine preradjeno je 8.000 tona voća, 2.000 domaćinstava iz topolskog kraja koji sa njima sradjuju mogu i znatno više.

"Šljiva je imala rekordno nisku cenu i moglo je da se otkupi i da se onda preradi i da se dobije dodatna vrednost koja se izvozi, ovde osamdeset posto ove proizvodnje ide u izvoz", kaže Dragan Jovanović.

U planu je podizanje još jednog pogona za preradu voća, a dosta se očekuje i od saradnje sa kineskim partnerima.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво