Umesto drva kupovaće grejalice

Zbog izuzetno niskih temperatura proteklih dana povećana je potrošnja ogreva. Lozničani, koji se greju na drva i ugalj, s tim u vezi, našli su se u problemu. Vremenske prilike, onemogućile su odlazak u šume, pa je trenutno ogrev skoro nemoguće kupiti. Stovarišta sa drvima na lageru ne mogu se naći, a ne rade ni pilane gde se mogao nabaviti otpad za loženje.

Poučen iskustvom iz prethodnih godina, zalihe drva za sezonu loženja, Ilija je obezbedio još u junu. Od 15 kubika drva, prošle zime ostalo je 3, a po svim izgledima, kaže, ove zime će i da zafali.

"Počeli smo da ložimo u septembru mesecu, drva da će biti i neće, najverovatnije da tamo do aprila će se ložiti, početka maja. Kod mene mora da se dokupi jedno dva kubika. I koliko se sada kreću drva? Pričaju da se kreće od 4 do 5 hiljada", kaže Ilija Novaković.

U sličnom problemu našli su se i ostali sugrađani koji se greju u sopstvenoj režiji.

"Ponestaje, već moram da dokupimo drva, ali imamo struju pa ćemo dodatno i peć da uključimo. Jeste li se raspitivali za drva, mogu li da se kupe ovih dana? Ovde ne, na strani možda", kaže Margita Stanić.

"Imam drva dovoljno, zaista je bio i nedostatak drva, ali sam uspeo preko prijatelja iz Zajače, on mi dotera i okej, sve je normalno. Jeste teško, ali nađe se", kaže Mihailo Mitrović.

"Moram sad ovih dana da tražim ugalja, drva imam, ali uglja nemam, ako ništa grejaću se sa drvima, ako ne bude bilo više uglja. Jeste li se raspitivali, je l može ugalj da se nađe u Loznici? Pa, slabo, jedan komšija je isto tražio i kaže da nije bilo", kaže Stoja Trajković.

Veliki broj potrošača obraćao se i Šumskom gazdinstvu "Boranja", ali je i kod njih došlo do prekida isporuke.

"Uglavnom su meštani, lokalno stanovništvo svojim trakotorima išli po drva. Zbog ovih vremenskih prilika nemoguće je ići u šumu, veliki je led na putu, sneg je veliki, tako da su ti radovi u šumarstvo trenutno nemogući da se izvedu", kaže Slavica Arsić, Šumsko gazdinstvo "Boranja".

U šume će se krenuti, čim vremenske prilike dozvole, a do tada, Lozničani, kažu, ako ne pronađu drva kupovaće grejalice.

rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво