Stripovi Aleksandra Zografa u Japanu

Pančevački strip autor Saša Rakezić (alijas Aleksandar Zograf), već godinama izdaje svoje radove u evropskim zemljama i Americi. Od nedavno je angažovan i u Japanu, što je veliki uspeh, jer je to tržište uglavnom zatvoreno za strance.

Saša Rakezić jedan je od najpoznatijih strip autora kod nas, koji je još pre 20 godina počeo da izdaje prvo u Americi, a u Evropi najviše u Italiji i Francuskoj.U početku se bavio oniričkim stripom, koji je inspirisan snovima, a onda se realnost devedesetih u bivšoj Jugoslaviji nametnula kao glavna tema.

Te priče izašle su sada i u Japanu, a treba znati da tamo retko objavljuju strance.

"Ja nisam ni znao da u Japanu ima tekstova o mome radu, jer kad to tražite na Guglu ne možete da vidite ako ne ukucate njihova slova. Oni imaju veoma razvijenu i jaku strip scenu, ali su uglavnom zatvoreni u sebe", kaže Rakezić.

U našoj zemlji stripovi Saše Rakezića izlaze već godinama u nedeljniku "Vreme", a svi oni su sabrani u jednu knjigu, koja je nedavno objavljena.

"Kod nas postoji strip scena, ali to je jedan uži krug. Autori moraju da se potrude da dođu do šire i drugačije publike. Ja sam to pokušao radeći za jedan prvenstveno politički nedeljnik", kaže Rakezić.

Autorski strip sa potpisom Aleksandra Zografa inspirisan je često manje poznatim istorijskim događajima, a teme se nalaze po arhivima, starim knjigama i časopisima, na putovanjima. Svemu tome daje lično viđenje, a ponekad i kritiku.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво