Stripovi Aleksandra Zografa u Japanu

Pančevački strip autor Saša Rakezić (alijas Aleksandar Zograf), već godinama izdaje svoje radove u evropskim zemljama i Americi. Od nedavno je angažovan i u Japanu, što je veliki uspeh, jer je to tržište uglavnom zatvoreno za strance.

Saša Rakezić jedan je od najpoznatijih strip autora kod nas, koji je još pre 20 godina počeo da izdaje prvo u Americi, a u Evropi najviše u Italiji i Francuskoj.U početku se bavio oniričkim stripom, koji je inspirisan snovima, a onda se realnost devedesetih u bivšoj Jugoslaviji nametnula kao glavna tema.

Te priče izašle su sada i u Japanu, a treba znati da tamo retko objavljuju strance.

"Ja nisam ni znao da u Japanu ima tekstova o mome radu, jer kad to tražite na Guglu ne možete da vidite ako ne ukucate njihova slova. Oni imaju veoma razvijenu i jaku strip scenu, ali su uglavnom zatvoreni u sebe", kaže Rakezić.

U našoj zemlji stripovi Saše Rakezića izlaze već godinama u nedeljniku "Vreme", a svi oni su sabrani u jednu knjigu, koja je nedavno objavljena.

"Kod nas postoji strip scena, ali to je jedan uži krug. Autori moraju da se potrude da dođu do šire i drugačije publike. Ja sam to pokušao radeći za jedan prvenstveno politički nedeljnik", kaže Rakezić.

Autorski strip sa potpisom Aleksandra Zografa inspirisan je često manje poznatim istorijskim događajima, a teme se nalaze po arhivima, starim knjigama i časopisima, na putovanjima. Svemu tome daje lično viđenje, a ponekad i kritiku.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

broj komentara 0 pošalji komentar