Stari način zakazivanja pregleda ipak pouzdaniji?

Prošlo je više od pola godine kako je u Srbiji uveden sistem elektronskog zakazivanja pregleda kod lekara specijalista. Novi način zakazivanja, trebalo je da pojednostavi proceduru za pacijente, za lekare i ustanove. Međutim, za mnoge korisnike, nije nimalo lakše.

Povremeno, dešava se da zdravstveni sistem koji postoji da bi zaštitio najugroženije, baš njih prve izneveri. Tako je i sa novim sistemom zakazivanja pregleda kod lekara specijalista.

Izabrani lekar pacijentima pregled treba da zakaže preko Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema. Za to je neophodan internet, ali ga seoske ambulante, poput ove u selu Bubušinac, uglavnom nemaju. Dok internet ne stigne, preglede zakazuju i dalje na stari dobro poznati način. Lično.

Doktor Dušan Tasić kaže da pacijentima daju stare upute za lečenje. "Naglasimo da je ambulanta u ovom slučaju Bubušinac, da skrenemo pažnju da nemamo mogućnost da zakažemo putem interneta i onda pacijent sa klasičnim uputom odlazi na pregled kod lekara specijaliste u bolnici i dogovara se direktno."

Ukoliko specijalista ili bolnica insistira na preciznom vremenu ili rednom broju zakazivanja pregleda, to usložnjava posao i lekaru opšte prakse.

U tom slučaju pacijenti doktora Tasića moraju doći na pregled u požarevački Dom zdravlja ili u ambulanti u Bubušincu napiše sebi podsetnik, uput štampa u DZ Požarevac, pa sledeći put kada dolazi u seosku ambulantu, ponese uput.

Za Živadinku i Slobodanku Stevanović iz Bubušinca kod Požarevca to nije tako jednostavno.  One žive same, komšinice su, pa zajedno dolaze na preglede u lokalnu ambulantu. Bar po lekove. Da bi otišle na pregled kod specijaliste, moraju dva puta u Požarevac. Sa njihovim penzijama i u njihovim godinama, to je prilična egzibicija.

"Mi moramo da idemo u bolnicu 1. ako je zakazivanje kod interniste. Treba da dam 400 dinara za autobus da odem do Požarevca i da se vratim i još do bonice, to je 1.000 dinara. Ako oidem dva puta, to je 2000 dinara, a ja sam primila 4.000 u jednom delu penzije," pita se Živadinka Stevanović, "Ko to može?"

"I dok sačekaš to zakazivanje, ti možeš pet puta da umreš", dodaje njena komšinica Slobodanka Stevanović.

Novi sistem zakazivanja na snazi je od prvog juna 2016. godine. Tada je sa Telekomom potpisan ugovor o uvođenju interneta. Za osam meseci, od desetak seoskih ambulanti sa teritorije požarevačkog Doma zdravlja, kompletnu opremu za elektronsko zakazivanje dobila je samo jedna u Poljani. Koliko će ostale čekati, ne zna se.

Dragan Rakić, direktor požarevačkog Doma zdravlja kaže da tamo gde postoje prepreke da se uvede internet, rešiće stikovima za internet.

Na evidenciji seoskih ambulanti u okolini Požarevca, nalazi se oko 2.000 ljudi. Većina su Živadinkinih i Slobodankinih godina i mogućnosti.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара