Modna dizajnerka iz Milana modele radi u Homolju

Posle života u Salcburgu i Milanu, jedna Krepoljinka, vratila se u svoje rodno mesto i osnovala udruženje žena koje znaju da pletu. Homolje je dobilo malo preduzeće sa velikim potencijalom, a ove žene, posao.

Milica Bainović odrasla je u Salcburgu, modni dizajn je studirala u Milanu, a raspuste je provodila u rodnom Krepoljinu kod Žagubice. Baš tu je sa majkom i sestrom oformila udruženje žena "Vunena". One pletu modele po Miličinim nacrtima, sa motivima Homolja.

Milica Bainović kaže da je motivi ovog kraja posebno inspirišu. "Ovde radimo i stvaramo nešto što podseća na našu tradiciju, a sa druge strane, pokušavamo da svaki dizajn bude moderan i u trendu."

Svoje džempere, šalove, kape I druge modele. Milica prodaje u Srbiji, ali najviše u Evropi I Americi. Uglavnom preko interneta. To je deo sestrinog posla.

"Zajedno izrađujemo koncept za marketing, zajedno sklapamo kontakte sa inostranstvom. Obe pričamo po pet jezika, tako da imamo dovoljo znanja da sklapamo kontakte sa inostranim i domaćim kupcima i prodavcima", kaže Magdalena Binović.

Svi materijali su iz Evrposke unije, jer vuna homoljskih ovaca još uvek ne zadovoljava evropske standarde. Ali ruke homoljskih žena niko ne može da nadmaši. Tako je Snežana Milenković prvi put bila na reviji.

"Radila sam neke modele za Milicu. Bila je sa tim modelima na reviji i osvojila je prvo mesto. Od tada sam još većom voljom radim."

Živana Trišić kaže da one dele iskustva u pletenju. "Mi smo sve samouke. Neka je naučila od babe, neka je shvatila sama. Upoređujemo i onda se izabere šta bi bilo bolje."

Udruženje Vunena čine žene koje su ostale bez posla, penzionerke, ali i mlade nezaposlene majke.

Za žagubički kraj u kojem privreda praktično ne postoji, svako radno mesto je važno.

"Kod kuće sam, imam malo dete i ovaj dodatni prihod mnogo znači, ja završavam sve svoje poslove kod kuće, a uz put i pletem, to je dodatna zarada." kaže Sanela Andonov iz Krepoljina.

Opština Žagubica već je uvidela značaj ovog malog preduzeća, pa im je obezbedila kancelariju u Krepoljinskom Centru za kulturu. Izgleda da su mladi ipak spremni da se vrate u svoja mala mesta, samo ih treba podržati.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво