Na Vlasinskoj visoravni zime traju dugo

Područje Vlasine je zaštićeno kao prirodno dobro od izuzetnog značaja i predeo izuzetnih odlika. Sa prosečnom nadmorskom visinom od 1.200 metara, na Vlasinskoj visoravni zime traju dugo, sneg se zadrži po nekoliko meseci, a jezero prekrije led. Posle novogodišnjih praznika je zatišje, turista je manje, a meštani su se na vreme pripremili za zimu.

Prava zimska idila. Sneg visine oko pola metra, ima ga i na kolovozu. Redovno se čiste saobraćajnice, opština Surdulica s jeseni na tenderu izabere preduzeće koje će, pored komunalnog, održavati puteve u zimskim mesecima.

"Ima dosta snega, idem i prema Bosilegradu i Strazimirovcu, svuda gde ne može da se prođe, tu ja idem. Bilo je gore smetova na Stojkovića Vlasini, to smo probili i sve je prohodno", kaže Bojan Tomić.

"Zima vrlo loša, hladna, za nigde nije, sneg veliki. Samo baba i ja smo tu, ne dolazi nam niko sada", kaže Bora Radovanović.

Pripreme meštani, navikli na jake zime, neophodne namirnice na vreme, i hranu za stoku. Jer je januara uobičajeno sve pod snegom, a jezero je zaleđeno.

"U Vlasinskom jezeru ima tri velika kanala: Strvno, Čemernik i Božički kanal. Oni se nikad ne zalede, jer je stalni protok sveže vode i bogate kiseonikom. Svi potoci i reke su delimično zaleđeni, ali su protočni", kaže Novica Stanković, šef Čuvarske službe PIO.

Ta mesta na jezeru posećuju ptice, a sada je aktuelno zimsko brojanje ptica na Vlasini. Nezagađena životna sredina odgovara i sportistima.

"Vlasina pogoduje i našoj mentalnoj i fizičkoj pripremi. Ne mora čovek da bude sportista, svima se preporučuje da posećuju planine i da češće borave na visinskim mestima", kaže Srboljub Mitić, karate klub "Tanden" iz Surdulice.

Vlasinsko je najveće veštačko jezero u Srbiji i na najvišoj nadmorskoj visini. Sada je pod ledom debljine od 30 do 40 centimetara.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво