Pravilnom ishranom do zdravlja

U pirotskom Zavodu za javno zdravlje, već više od 12 godina radi Savetovalište za dijetetiku. Osobe koje imaju problem sa viškom kilograma ovde mogu dobiti medicinske dijete i pouke o pravilnoj ishrani. Osim viška kilograma, većina gojaznih reši i svoje zdravstvene probleme.

Slaviša Živić u aprilu prošle godine imao je 152 kilograma i puno zdravstvenih problema. Danas ima 62 kilograma manje i kaže da za proteklih devet meseci nije promenio samo način ishrane već i način života.

 

"Srce mi je za dva čoveka kucalo. Bolje se osećami pritisak mi je manji i trigliceride i masnoću sam smanjio. Mnogo se bolje osećam i fizički sam aktivan. Bez fizičke aktivnosti ništa nema. Slatko smo izbacili iz ishrane, gazirane sokove. Jedemo voće, povrće i zdravo se hranimo", kaže Slaviša Živić.

Pomoć u Savetovalištu za dijetetiku traže pacijenti svih uzrasta od tri do 80 godina. Marko Nikolić, jedan je od najmlađih pacijenata. Za 4 meseca smršao je tri i po kilograma.

"Dijeta uopšte nije teška. Samo sam izbacio grickalice, slatkiše i sokove", kaže Marko Nikolić.

Za proteklih 12 godina pomoć u Savetovalištu za dijetetiku potražilo je dve i po hiljade pacijenata. To je, kažu stručnjaci, pokazatelj da su Piroćanci zainteresovani za svoje zdravlje i pravilnu ishranu.

"Naš rad je doprineo da mnogi pacijenti reše svoje zdravstvene problem. Da se reše suvišnih kilograma i samim tim budu primer ostalima da u Savetovalištu može uspešno da se drži dijeta i da se i posle rešavanja zdravstvenih problema i skidanja kilograma može ostati na toj putanji", kaže dr Tatjana Vidanović, specijalista higijene.

Dijete su individualne i precizno se prepisuju u zavisnosti od pola, godina, zdravstvenog stanja i metabolizma. U Savetovalištu ističu da su medicinske dijete najbezbedniji i najzdraviji način za rešavanje viška kilograma.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

  

  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво