U centru u Preševu smešteno oko hiljadu migranata

Od oko sedam hiljada migranata koliko se sada nalazi u Srbiji, u Prihvatnom centru u Preševu smešteno je njih oko hiljadu. Prostorije u kojima borave tople su, dobijaju tri obroka dnevno i užinu, a nedavno je adaptirana i kuhinja u kojoj sami pripremaju hranu.

Šagofa iz Avganistana je sa suprugom i sinom došla u prihvatni centar pre dva meseca. Tu svakodnevno dobijaju kuvanu hranu, a ispunila se Šagofina želja da priprema i tradicionalna jela iz njene zemlje.

"Ovo je na našem jeziku kičeri, volim da kuvam za porodicu i sebe. Koristimo kuhinju po tri sata dnevno, juče sam spremala bolani i veoma sam srećna što mogu da kuvam", kaže Šagofa, iz Avganistana.

Pored kuhinje, nedavno je otvorena i nova trpezarija. U okviru prihvatnog centra funkcionišu i različite radionice za decu, uče jezike. Na časove aerobika idu žene, a imaju i kutak za šivenje.

"Kada sam bila u Beogradu, osećala sam se tužno, jer su granice zatvorene i nismo mogli dalje u Evropu. Ovde sam sa suprugom i dva sina, imamo aktivnosti i dobro je", kaže Šima Momini, iz Avganistana.

"Hvala policiji, ovde se osećam sigurno. A i kad idemo u grad, ljudi su dobri, pitaju me kako sam, žele da plate mleko koje kupujem za decu. Iako im dajem novac, ne žele da uzmu", kaže Goldbin Gadžari, iz Avganistana.

Većina migranata je u Preševu oko pet meseci, samoorganizuju se, čiste sneg ili obavljaju druge poslove u okviru centra.

"Imamo volontere, svakog dana po deset se prijavi da pomaže u različitim stvarima. Neko je vodoinstalater, ili električar, pa pomaže u tim poslovima", kaže Ali Akbari, iz Avganistana.

U Preševu su svi migranti u toplim prostorijama, grejanja ima i u prihvatnom centru u Bujanovcu.

"Mi smo spremni da prihvatimo i eventualno nove migrante koji budu bili upućeni sa severa, zato što su vremenski uslovi u prvi plan izbacili tu humanitarnu stranu migrantskog pitanja", kaže Goran Ćirić, Komesarijat za izbeglice i migracije.

Prošle nedelje u Prihvatni centar je došla grupa od oko 200 migranata kako bi se rasteretili kampovi na severu zemlje.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво