Crno jare za srećan početak

Slavko Čečarić je prošle godine odlučio da napusti Banatski Karlovac i da započne novi život u selu Nikolinci. Kupio je koze, patke, kokoške i guske, jer želi da se bavi proizvodnjom zdrave hrane.

Ako je suditi po prvom jaretu koje je dobio biće ovo uspešna godina za njega. Ovakvo crno jare se ne viđa često i privukao je pažnju svih u selu,a  odmah je postao i gazdin ljubimac.

"Meni je bilo čudno, jer nikad nisam video crno jare, kažu da je to retkost, ali dešava se. Postoji verovanje da ovakvo jare donosi sreću i novac, tako da mu se mnogo radujem", kaže Slavko Čečarić.

Slavko je crno jare dobio od  koze rase alpina i jarca koji je autoritet za sve druge životinje  u dvorištu. Do kraja godine Slavko želi da stvori i jato od 100 pataka i gusaka, a bilo bi mu mnogo lakše kada bi proizvodnju udružio sa svojim novim komšijama.

"Treba mu pomoći i želim prvi da se udružimo. On je krenuo sa uzgojem koza, a ja ću da kupim mangulice. Planiramo ovde da napravimo klanicu i nadam se da ćemo do kraja godine započeti ozbiljniju proizvodnju zdrave hrane", Miša Vasilić.

Kuće se u Nikolincima prodaju po niskim cenama, iako ovde postoje idealni uslovi za bavljenje stočarstvom, ali nema dovoljno mladih ljudi koji bi želeli da se bave ovim poslom.

"Naši pašnjaci su opusteli, a postoje dobri uslovi za stočarstvo, pogotovu ako se više nas udružimo imamo i veće šanse da uspemo.Želja mi je da pomešamo razne vrste koza kako bi smo dobili autohtonu rasu koja bi bila boljeg genetskog potencijala od postojećeg", kaže Slavko Čečarić.

Slavko kaže da već sad ima pozive od kupaca koji žele zdrave domaće kozje i pačje proizvode i siguran je da će moći da zaradi solidnu platu i na selu, radeći i družeći se u prirodi sa svojim novim ljubimcima.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво