Uspešni mladi stočar iz Banatskog Novog Sela

Mirko Maksimović iz Banatskog Novog Sela je primer uspešnog mladog stočara, koji je za desetak godina stvorio farmu od 400 grla. Njegove muzne krave daju i do 3000 litara mleka dnevno, što planira da poveća nakon ulaganja u novu opremu.

Mirko Maksimović iz Banatskog Novog Sela počeo je 2003. godine sa 50 grla stoke, da bi danas imao 400, veliku farmu i 200 muznih krava, koje daju do tri tone mleka dnevno. Kaže da su veliki rad cele porodice, pametno poslovanje i korišćenje kredita doveli do tog uspeha.

"Mi svi smo porodično veoma angažovani na farmi. Tu se radi svaki dan u godini, nema odmora, a imamo i 10 radnika kao pomoć", kaže Mirko.

Kako bi unapredio proizvodnju, trenutno gradi novi objekat koji će imati najsavremeniju, kompjuterizovanu opremu.

"Tako ćemo imati bolju kontrolu hranjenja, biće više mleka, i veterinarski deo će se uspešnije odrađivati", objašnjava Mirko.

Zbog ishrane stoke Maksimovići obrađuju 700 hektara zemlje i za to imaju svu potrebnu mehanizaciju. Koriste pravo prečeg zakupa državne zemlje, ali smatraju da bi bolje bilo da im je omogućen zakup na nekoliko, umesto na jednu godinu.

"Mi imamo stajnjak koji ne možemo da nosimo na te njive i to je velika šteta za nas. Takođe, ne možemo da gajimo neke višegodišnje biljke, na primer lucerku, koja je nama važna za ishranu stoke. Zato nam treba višegodišnji zakup", dodaje Mirko.

Iako je ovih dana temperatura često u minusu, kravama to ne smeta da daju uobičajene količine mleka. Mirko je zadovoljan trenutnom otkupnom cenom, a ono što bi pomoglo i njemu i ostalim stočarima jeste da ih država zaštiti od uvoza jeftinog mleka iz inostranstva.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара