Saradnja poljoprivrednika Topole sa Kinom

U okviru posete Srbiji, privredno-politička delegacija iz Kine predvođena ministrom poljoprivrede Han Čagfuom boravila je i u opštini Topola. Ugostili su ih najveći stočari, proizvođači vina, prerađivači voća i povrća.

Porodica Nikolić generacijama se bavi stočarstvom. Na farmi krava i bikova, podignutoj po svetskim standardima, godišnje proizvedu 200.000 litara mleka. Mogli bi i više, kažu a u saradnji sa kineskim partnerima vide šansu u povećanju broja grla ali i modernizaciji proizodnje hrane.

"Nas ovde muči usitnjenost parcela i ne vidimo tu neku perspektivu kako to navodnjavati", kaže Dragan Nikolić, jedan od vlasnika farme goveda u Velikoj Trešnjevici. "Ove su godine lude, jedne bude mnogo kišovito, a posle dve-tri budu sušne. I onda imamo veliki problem kako da obezbedimo hranu za stoku." 

Prema rečima Milana Nikolića, suvlasnika farme, oni su među najvećim proizvođačima i mleka i mesa:

"Mislim da imamo potencijal da proširimo i mlečnost, imamo farmu za sto bikova gde može 120 grla da se tovi, imamo šanse i za izvoz."

Topola nudi saradnju i u oblasti turizma, plasmana voća i vina, preradi voća i povrća i podizanju prerađivačkih kapaicteta.

"Planiramo da zajedno sa nasim kineskim partnerima pokrenemo klaničnu industriju ponovo u Topol", kaže Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola,  "ili ćemo neku od onih starih klanica koje su propale ponovo pokrenuti ili ćemo raditi takozvanu grinfild investiciju."  

Osim Topole i Šumadije, i drugi krajevi Srbije imaju šta da ponude kineskim partnerima, izvoz junećeg i jagnjećeg mesa, voća...

"Naš posao, zajedno sa kineskim prijateljima, je da uklonimo birokratske barijere", rekao je ministar poljoprivrede Branoslav Nedimović. "Govorili smo dosta o izvozu junećeg, jagnjećeg mesa, isto tako voćarskih proizvoda, ostalo je mleko, mleko u prahu i mleko za bebe, te certifikacije da još uskladimo." 

Voćari i poljopriovednici iz Topole i Šumadije već su spremni da svoje proizvode plasiraju na kineskom tržištu.

rts.kragujevac@rts.rs

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво