Proizvodnja kala u Glogonju

Marko Jaćimović i Srećan Krstić iz Glogonja gaje kale. U ovim zimskim mesecima najveći im je problem kako održati cveće na temperaturama u minusu. Za to je potrebno dosta vremena i ulaganja, ali se isplati.

Marko Jaćimović iz Glogonja je po profesiji moler, ali voli cveće i zato je počeo pre dve godine da gaji kale. Trenutno ima 800 gomolja, a da bi ih zaštitio od mraza, ozidao je peć u plasteniku i noću ustaje na svaka tri sata da loži.

"Jeste malo nezgodno da se noću zbog toga ne spava, ali kad vidite da to donosi uspeh, da kale lepo napreduju, onda nije teško. Stavio sam ventilator pri vrhu plastenika, ako se slučajno pojavi dim, da to izvuče, tako da je bezbedno", kaže Marko.

Markov komšija Srećan Krstić iskusniji je u ovom poslu. Ima veliki plastenik i greje ga na struju i, za razliku od mnogih ove zime, uspeo je da sačuva kale od smrzavanja tako što koristi folije na naduvavanje:

"Tu se stvara vazduh koji se ne kreće i on zagreva plastenik. Imam i dupli najlon, tako da sam obezbedio dovoljno toplote, a grejanje uključujem samo noću."

Srećan Krstić uložio je pet hiljada evra u plastenik, ali mu se isplatilo, jer zna kako najbolje da brine o cveću. Preparatima ga je zaštito od štetočina:

"Pre toga sam bacio 16 tona stajskog đubriva, jer to hrani biljku i daje joj potreban vazduh, da bolje diše."

Marko i Srećan zarađuju na prodaji gomolja, a cvetove daju stalnim mušterijama. Veću zaradu očekuju na proleće, kad će nedeljno imati po tri stotine kala, umesto trenutnih pedeset.

rts.pancevo@rts.rs 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи