Snimak sa Jutjuba promenio život jednog nastavnika

Pojavljivanje u spotu kuršumlijske rep grupe "Ćače i Đavo" objavljenom na Jutjubu, sa njegovom fotografijom i pratećim, za njega, uvredljivim tekstom, promenilo je iz osnova do tada miran, porodični život Slavoljuba Ristića, nastavnika fizičkog iz Kuršumlije. Slika je, prema rečima Ristića, bez njegovog znanja i pristanka preuzeta sa Fejsbuka, nakon jedne školske proslave.

U spotu sve popularnije kuršumlijske rep grupe se, između ostalih, u dva navrata našla i fotografija Slavoljuba Ristića. Popularnost, ničim izazvana, donosi mu, kaže, već skoro dve godine samo probleme, pre svega zbog propratnog teksta.

"Svi znaju šta znači reč totov. Ispalo je po njima da sam ja najveća budala u Kuršumliji", kaže Slavoljub Ristić, prosvetni radnik iz Kuršumlije.

"U svim tim pesmama ja se trudim da ubacim što više tih autohtonih reči i time ih sačuvam od zaborava. Ja sam tu reč čuo u društvu, kao gde si totove, ali stvarno nisam znao da ta reč ima značenje", kaže Dušan Koprivica, Ćače, rep grupa "Ćače i Đavo" iz Kuršumlije.

Kuršumličani sa kojima smo razgovarali, nemaju dilemu oko značenja reči totov.

"Budala, koji ne zna ništa. Kažu, pravi totov, ne zna ništa. Totov, to budala ili tetreb. Budala, lud, ne zna ništa", kažu Kruševljani.

Za razliku od građana, Osnovni sud u procesu, koji je tužbom inicirao Ristić, našao je da je spot isključivo zabavnog karaktera, a da sporna reč, prema rečniku Matice srpske, samo u pokrajini Vojvodini, ima uvredljivo značenje.

U Osnovnom sudu u Kuršumliji nisu želeli da komentarišu svoju presudu. Rekli su nam da je tužilac imao pravo žalbe i da je, time što ga nije iskoristio, ona je, u međuvremenu, postala pravosnažna.

"Sa stanovišta zakona možda se može desiti da je sud u pravu. Ali sa stanovišta morala, ovde se otvara jedno ozbiljno pitanje. Reč je o maloj sredini, malom gradu, gde se svi znaju. Ja pretpostavljam da su ljudi koji su napravili ovaj spot, mogli da nađu nekog sebi bliskijeg rođaka, prijatelja, kuma, druga, ko se verovatno ne bi ovoliko naljutio", kaže Dragan Dobrašinović, Toplički centar za demokratiju i ljudska prava.

Ristić je, u međuvremenu, zbog izgubljenog spora, morao da plati i oko pedesetak hiljada dinara na ime troškova. Teže mu, kaže pada, što se nastavljaju problemi, zbog kojih je i zatražio zaštitu suda.

"Rešenje ove moje situacije je samo da se ukloni taj snimak sa Jutjuba, kako bih mogao da nastavim mirno da živim u ovoj sredini", kaže Slavoljub Ristić, prosvetni radnik iz Kuršumlije.

Sporni spot kuršumlijske rep grupe, do sada, na Jutjubu ima preko trista trideset hiljada  pregleda.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи