Omaž horu "Aleksandrov" u Domu vojske u Vranju

Pedagoški fakultet u Vranju organizovao je koncert sećanja na stradale u avionskoj nesreći koja se dogodila 25. decembra, kada je poginulo devedeset dvoje ljudi, među kojima i muzičari ruskog vojnog hora "Aleksandrov". Hor Pedagoškog fakulteta "Daskal" i gosti odali su poštu kompozicijama i muzičko-poetskim recitalom u Domu vojske u Vranju.

Pesmama, poznatim ruskim i srpskim kompozicijama, horisti i solisti iz Vranja i Makedonije odali su poštu tragično nastradalim kolegama iz Rusije.

Kaljinka, Kaćuša, Tamo daleko hora "Aleksandrov" čulo se širom sveta, to su Vranjanci mogli da vide na video bimu. Na te kompozicije podsetio je i hor "Daskal" na sceni Doma vojske.

"Tragični događaj predstavlja gubitak pre svega za ruski narod čiji su članovi hora Aleksandrov bili najbolji ambasadori u svetu, ali i za sve nas koji ćemo biti uskraćeni za uživanje u njihovim prelepim i veličanstvenim glasovima", kaže Jelena Vučkovski Minevska, dirigent hora "Daskal".

"Napravili smo multidisciplinarnu ekipu da bismo se pojavili sa ovog juga i da pokažemo da saučestvujemo u bolu i ovoj tragediji", kaže Sunčica Denić, dekan Pedagoškog fakulteta u Vranju.

Repertoar hora "Aleksandrov" obuhvata tradicionalne ruske pesme, rodoljubive, ljubavne, o prijateljstvu, hrabrosti, klasične i moderne kompozicije. Omažu koji je priredio Pedagoški fakultet u saradnji sa vojnim garnizonom u Vranju, prisustvovao je veliki broj Vranjanaca.

"Mislim da je lepa stvar da se oda počast poginulima. Pružamo podršku ljudima tamo i dajemo počast stradalima. Odlučili smo da dođemo i na taj način podržimo i naše horiste i sve ljude koji su ovo organizovali", kažu posetioci.

Ruski hor "Aleksandrov" je mnogim horovima uzor, tako i horu Pedagoškog fakulteta u Vranju. Ima tradiciju dugu devedeset godina, prepoznatljiv je širom sveta.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво