Katalog starih i retkih knjiga u Vranju

U biblioteci u Vranju predstavljen je Katalog starih i retkih knjiga u fondovima manastirskih biblioteka i crkava u Eparhiji vranjskoj. Katalog je pripremio projektni tim biblioteke, a sa pola miliona dinara finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja.

Radili su sedam meseci, popisivali stare i retke knjige u 11 manastira i 36 crkava u Eparhiji vranjskoj. U centralni registar su unete samo knjige starije od 1867. godine, doba pre Vukove reforme.

"Našli smo najstarije jevanđelje iz 1827.godine, u Bosilegradskoj opštini smo našli knjigu iz 18. veka. To su tekovine naše civilizacije u nekim kutkovima prepunjene, napunjene prašinom, prekrivene zubom vremena", kaže Mirjana Tomašević, urednik knjige.

Popisano je 700 drevnih bogoslužbenih knjiga, zapisa i hronika vranjskog kraja. Najbrojnija su jevanđelja, apostoli, minei. Većina je poreklom iz Rusije.

"Najzastupljenije štamparije su u Moskvi, Kijevu, Petrovgradu. Među stranim štamparijama su naši izdavači u Pešti i Beču, a po vremenu nastanka najviše ih je iz 19. veka", kaže Sanja Bundalo, autor kataloga.

Popisivači su beležili i ručne zapise na marginama knjiga koji nose priču o poreklu i darodavcima knjiga. Otkrivaju i istorijske događaje iz vranjskog kraja.

"To čuva identitet naroda u celokupnom srpskom korpusu, bez ovoga pitanje je ko smo, šta smo, odakle smo", kaže Ljubiša V. Tomašević.

"Može da bude polazna tačka za buduća istraživanja, tim pre jer je na teritoriji Eparhije vranjske veliki broj crkava i manastira", kaže Valentina Radulović.

Sve knjige koje su popisane u katalogu uvedene su u elektronski centralni registar. Čeka se da li će neke od njih postati kulturna dobra od velikog ili izuzetnog značaja.

rts.vranju@rts.rs
+381 17 424 945

broj komentara 0 pošalji komentar