Ribolovci primetili tamne mrlje na reci Toplici

Redakciji RTS-a u Nišu javili su se ribolovci iz Doljevca koji pecaju na Toplici i požalili se na ogromnu crnu mrlju u toj reci. Iako pomora ribe nema, eventualno zagađenje prijavljeno je nadležnim inspekcijama, koje će utvrditi o čemu je reč. U međuvremenu, Doljevčani su zabrinuti za ispravnost vode u čijoj su blizini bunari za snabdevanje domaćinstava.

Strastvene ribolovce koji su svakodnevno na Toplici sa priborom za pecanje umesto bistre reke dočekala je mutna crna voda.

"Zatekli smo prljavu, crnu vodu, sa fekalijama, i oseća se strašan smrad. Sad je zimski period, ispuštaju svašta, da li je kanalizacija, treba da se neko pozabavi time. Kad je bila čista voda bilo je ribe da se uhvati. Sad, kako ispuštaju ovo, nema ribe, možda 2,3". Odavde navodnjavamo bašte, a i Doljevac nema vodovod već bunare i tu vodu pijemo", kažu ribolovci.

Opštinska inspekcija je, kažu u opštini Doljevac, utvrdila da zagađivač nije na njihovoj teritoriji i da sve opštine kroz koje Toplica prolazi moraju da se pozabave problemom zagađenja.

"Doljevac je na ulivu i tu je najveća šteta, jer sve što dođe odzogo mora tu da prođe. Predložićemo da sa Srbija vodama i svim opštinama - Žitorađa, Prokuplje, Kuršumlija, održimo zajednički sastanak da vidimo šta da preduzmemo da se spreče ovakve pojave", kaže Bratislav Jovanović, pomoćnik predsednika opštine Doljevac.

Korisnici ribrskog područja Južna Morava 2 kažu da se ovo ne dešava rpvi put, i da je mnogo lošija slika leti, kada je vodostaj niži pa je i koncentracija otpadnih voda veća.

"Nije bilo uginuća ribe, a to što je promenila boju ne znači i loš kvalitet vode. Mi smo obavestili nadležne, a oni će proceniti da li da uzorkuju vodu", kaže Nikola Kumanović, ribarsko područje Južna Morava 2.

Na području opština kroz koje prolazi Toplica ima ukupno 1.500 ribolovaca. Zagađenje Toplice, sem njih, prijavili su i ribočuvari.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

broj komentara 0 pošalji komentar