Program dualnog obrazovanja u dve srednje škole u Vranju

Dve srednje škole u Vranju, Hemijsko-tehnološka i Tehnička, uključuju se u program dualnog obrazovanja. Učenici obe škole imaju praktičnu nastavu u učionicama, a 19 đaka Tehničke škole počinje praksu i u kompaniji Alfa plam.

Učenici smerova mašinstvo, elektrotehnika i saobraćaj praktičnu nastavu imaju u školskim radionicama, učionicama. Kombinuju teoriju i praksu, što rezultira boljim poznavanjem i primenjivanjem gradiva.

"Praksa je dobra, radimo na glodalici, obrađujemo aluminijum, plastiku", kaže Kristijan Jovanović, učenik drugog razreda Tehničke škole.

"U prvoj godini malo radimo, u drugoj već idemo na strug, na glodanje. Stičemo iskustvo, naučili smo da radimo na strugu, obrade da vršimo", kaže Boban Aleksandrov, učenik drugog razreda Tehničke škole.

Više prakse za učenike u preduzećima, usklađenost škole i privrede - cilj je dualnog obrazovanja. Devetnaestoro učenika raspoređeno je po radnim jedinicama u kompaniji Alfa plam kako bi bolje upoznali tehnološki proces izrade štednjaka. Tako se obrazuju kadrovi koji su deficitarni na području Pčinjskog okruga.

"Uvođenjem dualnog obrazovanja pokazujemo ozbiljnost za ono za šta školujemo decu, da bi deca uz dobru saradnju sa socijalnim partnerima, posle školovanja kroz praktični deo, bolje ulazili u posao", kaže Slaviša Anđelković, direktor Tehničke škole u Vranju.

"Mi širimo te obrazovne profile i upravo smo pričali da se uvedu novi profili, kao operater za izradu drvenog nameštaja, kao i za obućarsku industriju. I sa direktorom Hemijske škole pričali smo da se oni stimulišu za tekstilnu industriju", kaže dr Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja.

Obrazovni sistem prilagoditi privredi, kako bi po završetku školovanja srednjoškolci dobili posao u preduzeću u kom su obavljali praksu. To je model koji je rezultate dao u zemljama Zapadne Evrope.

"Budućnost Srbije je da učenici uče nešto što ima korist. Oni i firme za koje oni rade kasnije", kaže Jorg Heskens, savetnik predsednika Vlade Srbije.

U Vranju postoji potreba za radnicima tekstilne i kožarske struke, pa će, kažu u lokalnoj samoupravi, tražiti da se i ti profili uvedu u škole. Na taj način, i u saradnji sa privrednicima, dugoročno biće smanjena nezaposlenost.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво