Saradnja opovskih i austrijskih stočara

Lokalna samouprava Opovo organizovala je putovanje u Austriju stočarima iz svoje opštine. Obišli su najbolje farme, posetili su jedan od najboljih genetičkih centara za uzgoj stoke, a prisustvovali su i licitaciji teladi.

Stočari su obišli severni deo Austrije gde se nalazi veliki  broj farmi. Posetili su Vizelburg i videli na koji način uspešno rade porodična gazdinstva.

Sva su opremljena savremenom tehnologijom, jer  od države dobijaju 20 odsto od ukupnih ulaganja u opremanje farme. Opovčani su razmenili iskustva sa svojim kolegama i saznali su na koji način oni dobijaju rekordnu proizvodnju mleka.

"Posetili smo više farmi i videli smo na koji način se ovde gaji stoka. Velika je razlika u načinu ishrane, jer se ovde više koriste silaža i senaža", kaže Nenad Martinov, stočar iz Sakula.

Jedan od mlađih uzgajivača stoke Aleksandar Piperski, kaže da će mu ovo putovanje mnogo korostiti,j er je mogao mnogo toga novog da vidi, a pogotovu da nauči i nešto iz oblasti genetike, dok se Goranu Martinovu najviše svidelo što u Austriji farme mogu postojati i u centru grada.

Videli smo da je najvažnije da farme ispunjavaju određene uslove i standarde i onda mogu da se nalaze i pored hotela", kaže Martinov.

Stočari iz Opova imali su stručno predavanje u kompaniji „Noegenetik genostar", gde su se upoznali sa najnovijim dostignućima u oblasti stočarstva.

Iz ovog mesta godišnje se proda više od pet hiljada goveda za uzgoj širom Evrope, a u poslednje vreme sve je više i kupaca iz Srbije.

"Proizvodimo kvalitetnu stoku koju prate brojni podaci o kapacitetu prozvodnje mleka i mesa. U našoj zgradi je i sedište firme "Genostar" koja je zadužena za genetiku, odnosno za proizvodnju semena i uzgoj bikova. Sa Srbijom imamo veoma dug i dobar poslovni odnos i moj savet našim novim prijateljima iz Opova je da idu korak po korak, da se stalno usavršavaju i da uvek teže ka što boljem  kvalitetu proizvoda", kaže Fridrih Fierer, direktor menadžmenta kompanije "Noegenetik genostar".

Na licitaciji kompanije "Neogenetik" nudilo se oko 600 mladih grla stoke. Opovčani su upoznali kupce i prodavce i uverili su se da ovde mogu svi ravnopravno da učestvuju u kupovini.

"Nadam se da ćemo kupiti kvalitetne steone junice do maja sledeće godine i da će naši stočari imati čime da se pohvale na novosadskom sajmu. Želimo da uvedemo novu praksu rada i da se maksimalno posvetimo razvoju stočarstva i poljoprivrede u našem kraju, a sve u skladu sa strategijom Ministarstva poljoprivrede i Vlade Republike Srbije", kaže Zoran Tasić, predsednik opštine Opovo.

U Opovu žele da povećaju genetski potencijal svojih grla, jer godišnje krave daju oko šest hiljada litara mleka, a u Austriji 40 odsto više. Zato će lokalna samouprava sledeće godine kupiti od kompanije "Genostar", kontejner za osemenjavanje bikova kako bi stočari kontrolisanom proizvodnjom dobili više mleka koje će im doneti mnogo veći profit.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи