Za uspeh ne postoje prepreke

Nišlijka Martina Mitić bez sluha je ostala u drugoj godini života. Njena porodica posvetila se njenom razvoju i napredovanju, tako da je ona danas prva osoba sa invaliditetom koja je završila Fakultet umetnosti u Nišu, a bila je i prva koja je završila redovnu osnovnu školu u Niškoj banji. Njeni roditelji, iako bez stalnog zaposlenja, sada su u situaciji da iznađu novac za skupe master studije, ali im je najbitnije to što ona niže samo uspehe.

Mlada Nišlijka Martina završila je Fakultet umetnosti u roku, kao i redovnu osnovnu i srednju umetničku školu, i sada je na master studijama. Savladala je francuski i engleski jezik. Sve to postigla je uz sve poteškoće koje nosi teško oštećenje sluha, a uz veliku podršku porodice.

"Martina kaže da je njen cilj da ostvari svoj maksimum u onome što radi, i da niko ne treba da niko ne treba da kaže da u životu nešto ne može da ostvari", kaže Marina Mitić, Martinina majka.

Kako je bez sluha ostala sa nepune dve godine, naročito je teško bilo izgraditi govor i usvojiti nove pojmove.

"Svakog dana sam svaku lekciju iz svakog predmeta prerađivala i prevodila na fond reči koje ona razume. Svaki pojam sam joj crtala, slikala, ona je to ponavljala i tako se razvila", kaže Marina Mitić, Martinina majka.

Tako je slikanje postalo njena svakodnevica i njena velika ljubav, koja je uz ogromnu volju i istrajnost vodila do ostvarenja ciljeva. Jedan od njih bio je i samostalna izložba, prva posle više kolektivnih. Takvu predanost prepoznali su u Fondaciji PONS usmerenoj ka jačanju udruženja osoba sa invaliditetom.

"Ovo što Martina radi je podvig u uslovima u kojima se živi u Srbiji, i njena uloga u fondaciji je da da primer drugima i da osnaživanje pojedinca bude put ka osnaživanju udruženja", kaže Ivan Novković, Fondacija PONS.

"Svaki cilj koji dostigne, već ima sledeći u najavi - posle srednje škole poželela je da studira, čim je upisala osnovne studije, razmišljala je o masteru", kaže Marina Mitić, majka.

Tako, iako je tek upisala master, već planira doktorske studije. A uz njenu volju i predanost, uvereni smo, biće prva osoba sa invaliditetom sa doktoratom Fakulteta umetnosti u Nišu.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво