Budućnost u IT sektoru

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin, koji je u dvodnevnoj poseti Kragujevcu, otvorio je konferenciju "IKT start-ap mostovi saradnje između Švedske i Srbije".

Poseta Kragujevcu otvoriće mogućnosti za dalju saradnju dve zemlje, rekao je ambasador Švedske Nj.e. Jan Lundin prilikom posete Kragujevcu: 

"Kragujevac i Srbija imaju veliki potencijal u oblasti IKT industrije koji nije do kraja iskorišćen. S druge strane, u Švedskoj je ta industrija veoma napredna i stalno u potrazi za novim mogućnostima i novim kadrovima. U Srbiji već uspešno posluju švedske IT kompanije, a verujem da će današnja poseta otvoriti i nove mogućnosti za dalju poslovnu saradnju naše dve zemlje."

Na konferenciji su govorili predstavnici švedskih kompanija koje posluju u Srbiji: Ericsson, Emric, Verisec, Zwebb Serbia i Seavuss. O mostovima saradnje Srbije i Švedske govorili su i predstavnici Nordijske poslovne alijanse, SEEBA i Business Region Göteborg ICT.

Prikazani su primeri dobre prakse, prednosti pokretanja start-ap poslovanja u Srbiji, kao i modeli saradnje i povezivanja malih i srednjih preduzeća iz Srbije i Švedske.

Delegacija ambasade Švedske posetila je i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Kragujevcu, što je i bila prilika da se razmotre mogućnosti saradnje između predstavnika nadležnih institucija u Kragujevcu i ambasade Švedske.

Robert Nigord, prvi sekretar i Savetnik za zaštitu životne sredine u ime švedske agencije za međunarodnu razvojnu pomoć SIDA, rekao je:

"Procenjeno je da se trenutno tretira samo 10% otpadnih voda u Srbiji i to je oblast životne sredine kojoj su potrebne najveće investicije. Domaći resursi su ograničeni i zato je potrebna asistencija spolja."

Ambasador je ugostio i predstavnike nevladinog sektora na švedskoj čajanki, tzv. fika. „IKT start-ap mostovi saradnje između Švedske i Srbije" organizovao je IKT klaster centralne Srbije uz podršku Ambasade i Grada Kragujevca.

rts.kragujevac@rts.rs 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво