Jelena Marić - glumica, besednik, pisac

Na nedavno završenom literarnom konkursu, organizacije za podršku ženama sa invaliditetom "Iz kruga", studentkinja Jelena Marić iz Užica osvojila je treću nagradu "Lepojka Čarević-Mitanovski", za svoju priču "Inkluzija - život bez predrasuda", opisavši zapravo ličnu borbu sa životnim iskušenjima u tinejdžerskom dobu.

"Kao dvanaestogodišnjakinja saznala sam istinu. Bio je to težak udarac za mene. Hiljadu pitanja, mnoštvo izlivenih suza i dva izbora ispred sebe. Ili da odustanem ili da se borim. Izabrala sam borbu", počinje dvadesetogodišnja Jelena svoju priču sa podnaslovom - Večita borba.

Kada sam ja zapravo pročitala šta je to sa čim ja živim, dakle, to nije bolest, to je neurološko stanje, da jednom to zasvagda razgraničimo, da kažem i javno, kada sam postala svesna da je to tako, rekla sam, u redu Jelena, ne možeš to i to, ne možeš možda mali milion  stvari, ali sasvim sigurno postoji neđto kroz šta ćeš ti moći svoje mogućnosti da iskažeš", kaže Jelena Marić.

I uz veliku podršku porodice Jelena je stigla do druge godine menadžmenta na Visokoj poslovno-tehničkoj školi u Užicu, uporedo se baveći pisanjem i besedništvom, pobedivši sa besedom "Igra života", na prvom takmičenju u čast Desanke Maksimović, definitvno prihvativši sebe ulogom u predstavi "Ožiljci".

"Mi smo želeli ovom predstavom da pošaljemo poruku da smo svi ljudi i da je normalno da među nama postoje razlike", dodaje Jelena.

Ne zapostavljajući ni jednu svoju ljubav, Jelena vredno uči za januarski ispitni rok, usput se spremajući i za novo takmičenje, na proleće, Besede u Zoranovu čast na kom je prošle             godine stigla do polufinala.

"Posedujem sve ono što jedan čovek treba da ima, život, zdravlje i znanje, a sve ostalo što želite i što hoćete, uvek možete naći put. Što se tiče planova, naravno da završim osnovne i specijalističke strukovne studije, a za dalje možda još jedan fakultet videćemo", kaže Jelena Marić.

Sa arhitektonskim barijerima se i nosi, teže su psihološke, kaže Jelena, naglasivši pri tom i da svi mi bijemo neke svoje bitke, a izgubljena je ona iz koje ništa nismo naučili.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво