Najteže je čekati na tuđu pomoć

Redakciji RTS-a u Šapcu obratila su se za pomoć braća, Predrag i Nenad Marić iz Ribara, koji su, zbog bolesti, nesposobni za rad i sa teško pokretnom majkom žive od tuđe pomoći. Ova priča navodi na razmišljanje, kakva je budućnost onih koji nemaju pravo na invalidsku penziju.

Predrag i Nenad Marić su blizanci, izbegli sa majkom iz Livna tokom ratnih sukoba devedesetih. Kao vojnici JNA bili su na ratištima u Bosni i Hrvatskoj, potom i u logoru pola godine. Preživeli su izbegličke kampove i pešačenja, da bi se skrasili u Mačvi.

Neko vreme živeli su od nadnice, a onda je bolest uzela maha. Najpre se razboleo Nenad. Osim posttraumeskog stresa, popustili su nervi i kičma, dobio je dijabetes a zbog operacije noge teško i hoda. Sa 43 godine nesposoban je za rad i nema pravo na penziju.

"Mi smo jako potrešeni, posle 20 godina aktivnosti i rada, sada smo došli u situaciju da ne možemo da hodamo. Kad izađem na kapiju malo, kad vidim ljude koji idu sa posla, tada me srce zaboli moje. Teško je kad čovek očekuje dinar od nekog da kupi lek ili koru hleba", kaže Nenad Marić iz Ribara.

Slične probleme sa srcem i nervima  ima i Predrag. Sada žive samo od po 5.000 din socijalne pomoći. Toliko im treba za lekove. Marići kažu da su rano stekli radne navike i da im najteže pada saznanje da ih bolest sputava da rade.

"Došlo je vreme da se ne može. Baš nedavno smo pokušali malo da radimo ovde, pitali smo kod komšije, ali, ne vredi, na žalost", kaže Predrag Marić iz Ribara.

U međuvremenu, od multipleskleroze razbolela se i majka. Operisala je kukove i najviše novca treba joj za pelene.

"Njih mi je najžalije, ja sam se bar nazivela, oni su mladi. Najviše nas boli što nemamo, ne mislim na svoje rane i bol, samo na njih mislim, oni su mi život", kaže Dosta Marić iz Ribara.

Ponekad neko i pomogne, kažu Marići. Poslednji put je bivša komšinica iz Glamoča poslala nešto novca. Od polovine su vratili dug, a ostatak, Nenad je poslao svojoj šestogodišnjoj devojčici u Rogaticu, koja je, kako kaže, razlog da se i dalje bori.

Za sve one koji žele i mogu da pomognu:

Broj dinarskog računa: 205900102030615648

Nenad Marić, Komercijalna banka Šabac

Broj deviznog računa u istoj banci: 9031022489530

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво