Samoslikanje - selfi kroz srpsku umetnost

U Požarevcu je otvorena izložba autoportreta srpskih umetnika "Samoslikanje - selfi kroz srpsku umetnost". Ova izložba tumači sličnosti i razlike autoportreta i današnjeg fenomena selfija.

U požarevačkoj pešačkoj zoni, u gradskom parku i na ogradi Narodnog muzeja postavljeno je 25 reprodukcija autoportreta srpskih slikara od 18. do 21. veka.

"Samoslikanje - selfi kroz srpsku umetnost" je izložba kakvu mnogi Požarevljani vide prvi put. Smatraju da je tako nešto lepo za grad i da je svaka promena u umetnosti dobra.

Autori izložbe iz Udruženja Art Distrikt, smatraju da savremeni konzument umetnosti, izložbe ne treba da posećuje samo jednom.

Julija Bašić, kustos izložbe smatra da muzej kao institucija, nevladina organizacija ili privatni sektro treba više da se okrene celokupnoj publici. "Treba da prati određene trendove, da zaštiti svoje kulturno dobro, ali sa druge strane da interpretira kroz savremenu tehnologiju i kroz načine koji su bliski svim ljudima."

Istraživanje sopstva kroz autoportrete počelo je još u 15. veku. Pojava fotografije i novih tehnologija, dodatno je rasprostranila potragu za identitetom koja se pretvorila u ekstroverntnu prezentaciju sebe.

Današnji selfi radi se svakodnevno u mnogo primeraka. Zatim se deli sa onoliko ljudi do koliko mu popularnost na društvenim mrežama omogućava da stigne. Sa druge strane, svakom od ovih umetnika, bile su potrebne decenije rada i samospoznaje da bi u opšte odlučili da urade autoportret koji su tada mogli da vide samo najbliži prijatelji.

Na izložbi se mogu videti dela najvećih srpskih slikara među kojima su i Milena Pavlović Barili, Milan Konjović, Mića Popović, Uroš Predić, Milić od Mačve, Olja Ivanjicki. Sa više od 40 poznatih autoportreta, Stevan Aleksić bi danas bio najeći ljubitelj selfija među umetnicima.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво