Draga Ljočić - prva žena lekar u Srbiji

Draga Ljočić, bila je prva žena lekar u Srbiji, a četvrta u Evropi. Za sve ono što je uradila za svoju zemlju i profesiju, rodni Šabac joj se sa ponosom odužio - od ovog novembra, Dom zdravlja u tom gradu, nosi njeno ime.

Doktorka sa činom poručnika, borac za ravnopravnost polova, heroj u ratu i životu, Draga Ljočić, rođena je u Šapcu 1855. godine u Cincarskoj porodici.

Sposobni trgovci i zanatlije, školovali su decu i nisu pravili razliku izmedju muške i ženske. O njihovom zalaganju za pravdu i dugim parničenjima, svedoče i originalni dokumenti, napisani pre skoro dva veka.

"U Arhivu u Šapcu, čuvaju se dokumenti o ocu Drage Ljočić, poznatom šabačkom trgovcu. U Fondu šabačkog suda, nalaze se presude u vezi sporova koje je vodio Dima Ljočić, sa potpisima Jevrema Obrenovića i Luke Lazarevića", kaže Gordana Filipović, arhivista.

Talenat i upornost Drage Ljočič, među prvima je primetila i podsticala njena učiteljica.

Osnovna škola koju je Draga Ljočić završila u rodnom gradu, u 19. veku, nalazila se u današnjoj Masarikovoj ulici. U to vreme, šabačku Gimnaziju, pohadjali su samo muškarci, tako da je školovanje nastavila u Beogradu.

Medicinu je završila u Cirihu, a molbu za lekarsku službu, uputila je ministru unutrašnjih dela. Posle položenog ispita, dobila je pravo da obalja privatnu lekarsku praksu.

"Kao žena nije imala pravo da radi u državnoj službi, ukaz o službi dobila je tek posle Prvog svetskog rata. Istakla se i kao dobrovoljac u srpsko - turskom ratu kao studentkinja a koliko je bila harizmatična ličnost pokazuje i to što je više njenih drugarica sa medicine došlo da budu dobrovoljne lekarke, odnosno bolničarke u srpskoj vojsci", kaže Sonja Bokun Đinić, direktorka Biblioteke šabačke.

Hrabrost, posvećenost i humanitarni rad Drage Ljočić i posle devet decenija od njene smrti, uzor su mlađim kolegama.

"Glas za izmenu imena ustanove je glas za vrednosti koje je Draga Ljočić predstavlja i koja je svojim životom sigurno dala primer kakvi zdravstveni radnici moraju i treba da budu, to je glas za profesionalne, lične i humane vrednosti, solidarnost", kaže dr Branko Vujković, direktor DZ "Dr Draga Ljočić".

Draga Ljočić se, između ostalog zalagala i za otvaranje ambulanti u kojima su se lečili siromašni građani. Jedan je od osnivača Materinskog doma za nezbrinutu decu. Bila je udata za Rašu Miloševića. Umrla je u Beogradu u 71. godini.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво