Mladi Lozničani koji žele da žive na selu dobiće kuću i okućnicu

Skupština grada Loznice donela je odluku o dodeli bespovratnih sredstava mladim bračnim parovima za kupovinu kuće sa okućnicom na selu. Cilj ove odluke je da se poboljša demografski sastav stanovništva na selu i spreči propadanje napuštenih kuća.

Kuća porodice Milutinović nalazi se ispod planine Gučevo. Od centra sela njihovo domaćinstvo udaljeno je više od kilometar hoda makadamom. Miroslav i njegova supruga, kažu, da nikada nisu razmišljali o životu u gradu. Da bi imali razlog više da ostanu ovde, odlučili su da se bave etno turizmom.

"Mogao sam da odem bilo gde u inostranstvo, ali ne - neću nikad", kaže Miroslav Milutinović, "da se ponovo rodim, opet bih ovde ostao da živim i radim."

Pored nezaposlenosti, na selu je, kažu, problem i infrastruktura. Do nekih kuća putevi su neasfaltirani, a često nema ni ulične rasvete.

Jasmina Mišić kaže da ima mladih, ali je većina ipak otišla: "Svi idu tamo gde će imati
posao, da rade, da normalno žive."

Prema podacima Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj, prosečna starost stanovništva u Loznici je 38,9 godina. Od ukupnog broja stanovnika, na selu živi 43 odsto građana.

Iz gradskog budžeta već nekoliko godina izdvajaju se sredstva za pomoć porodiljama, studentima, a novčano se pomaže i treće dete od rođenja do punoletstva. Za kupovinu kuće sa okućnicom na selu, Grad je opredelio pet miliona dinara.

Prednost će ipak imati mladi ljudi koji su lekari, prosvetni radnici, inženjeri u oblasti poljoprivrede ili su završili veterinu, ističe Vidoje Petrović, gradonačenik Loznice:

"Dakle, to su profesije koje su nekako poželjne da budu negde tu kao komšije u selu."

Iz gradske uprave kažu da će uskoro biti donet i Pravilnik na osnovu kojeg će se znati ko i pod kojim uslovima može da konkuriše za kupovinu kuće na selu. Konkurs će biti raspisan do kraja godine.

rts.loznica@rts.rs 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво