Nova inovacija učenika Tehničke škole u Smederevu

Tehničku školu u Smederevu pohađa 1.300 đaka koji su rasporđeni u 16 obrazovnih profila iz elektrotehnike, mašinstva, metalurgije i saobraćaja. Jedinstveni su po svojim tehnološkim inovacijama, a poslednja je CNC mašina koju su konstruisali i napravili profesori i đaci.

Iako deluje kao velika alatnica, ova učionica je uredno složena i sve ima svoje mesto. Đaci na računarima modeliraju 3D sliku za CNC mašinu.

Ideja za ovaj projetak nastala je 2009. godine, mašina je prolazila kroz  razne faze prototipa, ekspoatacije, zamene delova, a danas na njoj uče maturanti.

Ovakva CNC mašina na tržištu košta oko 10 hiljada evra, a oni su je napravili za 3 hiljade. Čitav tim profesora je radio na ovom projektu.

Belgijska firma Metex podržava projekte profesora i škole, jer su prepoznali kvalitet učenika. Danas u ovoj firmi radi 200 bivših đaka.

Profesori već imaju na umu novi projekat, da prerade već postojeću mašinu u bolju i savremeniju. Njihov entuzijazam ih je odveo do Internacionalnog takmičenja u Abu Dabiju, gde su bili jedina srednja škola koja je učestvovala sa robotom koji su napravili.

rts.smederevo@rts.rs
+381 26 4623 135

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво