Žanki u čast

U selu Rabrovo kod Kučeva u toku su Pozorištne glumačke svečanosti "Žanki u čast". Ova manifestacija održava se već petnaest godina u znak sećanja za glumicu Žanku Stokić koja je detinjstvo provela u Rabrovu.

Skromno, ali pred punom salom meštana Rabrova, otvorene su 15. Pozorišne svečanosti "Žanki u čast", predstavom Prah, Šabačkog i Narodnog pozorišta iz Beograda. Igrati u ime glumačke heroine kakva je bila Žanka Stokić, za glumce ima posebnu draž.

"Čoveka ispunjava nadom da sve čime se bavimo ima smisla. Dok god ne zaboravljamo naše velikane, i mi više vredimo", kaže glumac Zoran Cvijanović.

"Velika je čast igrati. Divno je što su se setili, divno je što u njenu čast postoji nagrada, što tako živi kroz tu nagradu sećanje na nju, njenu tragediju i veličinu, koje često idu zajedno", kaže glumica Nataša Ninković.

Glumica Žanka Stokić rođena je 1887. godine u Velikom Gradištu, ali je detinjstvo provela u Rabrovu.

"Rabrovo i Raborvci su joj se na neki način odužili, pošto je ona sebe zvala Rabrovkom i svoj desetogodišnji periou u Rabrovu je zauvek ostao u sećanju", objasnila je Svetlana Kuzmanović, predsednica Udruženja građanja "Žanka Stokić" iz Rabrova.

Žanka Stokić bila je inspiracija mnogima, pa i Branislavu Nušiću za lik Živke Ministarke. Posle Drugog svetskog rata bila je osuđena na osam godina gubitka nacionalne časti, zabranjen joj je rad i ubrzo je umrla.

"Mi smo želeli da posle toliko decenija vratimo sjaj i slavu ove velike srpske glumice i da je postavimo na mesto koje zaslužuje. A to je među rodonačelnike pozorišne profesije koju deli sa velikanima srpskog glumišta", istakla je Ljiljana Jović, istoričarka umetnosti i član Organizacionog odbora manifestacije.

Glumačke svečanosti "Žanki u čast", završavaju se večeras predstavom "Primadone", kada će biti uručena nagrada za najbolje glumačko ostvarenje. Publika je mogla da vidi i predstave "Tramvaj zvani želja", Zvezdara teatra i "Ne diraj moju ženu".

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара