Maturant za primer

Petar Marković maturant Tehničke škole u Pirotu, odličan je đak, državni prvak i demostrator praktične nastave u radu na si-en-si mašinama. U slobodno vreme volontira u jednoj firmi i već dobija ponude za posao, ali on je odlučio da nastavi školovanje na Mašinskom fakultetu u Nišu.

Strug, mašine, alati - to je njegov svet. Za Piroćanca Petra Markovića učenika četvrtog  razreda Tehničke škole, radionica za praktičnu nastavu je mesto sticanja novih znanja i inspiracija za postizanje vrhunskih rezultata iz oblasti mašinstava.

"Da bi se postao državni prvak, naravno da treba puno rada, puno odricanja. Tu moramo biti i pored ljudi koji znaju to šta rade i od kojih ćemo sve to da naučimo", kaže Petar Marković.

Profesori stručnih predmeta Tehničke škole smatraju da praktično znanje stečeno u radionici  daje veoma pozitivne rezultate - što se pokazalo i na Petrovom primeru.

"Mi se trudimo da na časovima programiranja i projektovanja bude što više praktične nastave, a da manje bude nekih teoretskih pretpostavki i teoretskog znanja na početku, a da tokom časa bude skoncentrisan na praktičnu obradu - odnosno na obradu komada", kaže Darko Božić, profesor  programiranja i projektovanja tehnoloških sistema za si-en-si mašine.

Koliko je kod ovog mladog Piroćanca velika želja za učenjem i usavršavanjem govori i podatak  da nekoliko puta nedeljno odlazi u jednu specijalizovanu firmu da volontira, a zaposleni  imaju za njega samo reči hvale.

"Meni je puno lakše kada on dolazi, pametan je dečko, brzo uči, pamti, razmišlja, što je najbitnije, uključuje se u rad", kaže Nenad Krstić, programer.

"Pored većeg broja majstora sa dugogodišnjim iskustvom, pored njih mogu da steknem još veće znanje na ovim mašinama", kaže Petar Marković.

Na ovaj način Petar se sprema za naredna takmičenja i nada se da će ponovo biti među  najboljima. Za upis na Mašinski fakultet u Nišu ne mora da brine, jer je zbog postignutih rezultata  oslobođen polaganja prijemnog ispita. A svojim vršnjacima poručuje.

Petar dodaje da bi svi više voleli da sede kod kuće i da im novac dolazi niotkuda, ali ipak, kaže, moramo da uprljamo malo ruke.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара