Brod "Sip" - od olupine do turističke atrakcije

Betonski brod "Sip" na Savskom keju, jedan od dva preostala betonska broda u Evropi, uskoro će biti otvoren za posetioce. Drugi, koji se nalazi u Muzeju brodarstava u Roštoku, 2003. godine proglašen je nemačkim nacionalnim dobrom. Na beogradskom brodu nalaziće se kulturni centar, muzej i pab.

Ovaj brod je pre nekoliko godina bio skoro potpuno potopljen. Pošto ga niko nije želeo, sadašnji vlasnici su ga otkupili, s namerom da ga obnove i sačuvaju. Četiri nedelje ronioci su lopatama izbacivali mulj, da bi se pre tačno godinu dana, brod težak sedam stotina tona izdigao s rečnog dna. Brod je adaptiran, ali je sačuvana autentična konstrukcija.

"Kada smo se šetali i prolazili pored broda pitali smo se čije je ovo, što niko ništa ne učini sa brodom koji je najvećim delom bio pod vodom. Onda smo odlučili da kupimo brod i da ga potpuno obnovimo. To nije bio nimalo lak posao. U dnu broda se nalazilo oko 1.500 tona mulja, a sa njegovom težinom, brod je ukupno iznosio skoro 2.500 tona. Nismo smeli da ga izvučemo dizalicom iz vode, jer je postojala opasnost da pukne. Pošto se bavimo dugo ronjenjem, nedeljama smo izvlačili mulj i evo uspeli da on danas izgleda ovako", kaže Marko Malenić, vlasnik broda.

Pored velike istorijske vrednosti, brod će uskoro postati i turistička atrakcija. Tu će se uskoro nalaziti kulturni centar, galerija, virtuelni muzej brodarstva, restoran, kao i prostorije turističkih organizacija Beograda i Nemačke.

"Jako se brinemo i o ekologiji. Novina je i to što će se, umesto u reku, fekalije sakupljati u ekološkim tankerima, a za zagrevanje vode koristiće se solarni paneli. Ovde će biti organizovane razne radionice, edukativna predavanja za sve građane, naročito one koji imaju plovna vozila, da nauče kako da se sačuva životna sredina", kaže Marko Malenić, vlasnik broda.

Poseban doživljaj je spuštanje u betonski trup broda koji se nalazi ispod nivoa vode.

Brod je specifičan po tome što mu je trup izrađen od armiranog betona, a u njemu će se uskoro otvoriti pab. Od stotinu brodova iz ove serije, koju su Nemci izgradili tokom Drugog svetskog rata, sačuvan je još samo ovaj i brod "Kapela" u Nemačkoj.

Brod je napravljen 1943. godine, a bio je namenjen za prevoz ranjenika sa Baltičkog mora u Nemačku. Brod je u Srbiju došao kao ratna odšteta Nemačke tadašnjoj "Beogradsko-bagerskoj plovidbi". Njihovi brodovi stradali su u ratnom okršaju u Đerdapu kod nekadašnjeg ribarskog sela Sip, potopljenog 1966. godine prilikom izgradnje brane, po kome je i ovaj brod dobio ime.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво