Da li će najveći loznički mlekar rasprodati stado

Mile Filipović, mlekar iz Kozjaka kod Loznice, svakodnevno isporuči oko 500 litara mleka, što je najviše u lozničkom kraju. Niska otkupna cena uslovila je da poslednjih meseci posluje sa gubitkom. Zbog toga mlekar razmišlja da rasproda stado.

Milov radni dan počinje svakog jutra u 5, a završava se u 9 uveče. Da bi pomuzao 45 krava potrebno mu je dva sata ujutru i isto toliko uveče. Krave daju od 20 do 30 litara mleka.

"Otkupna cena pre deset godina kad sam počeo da se bavim ovim poslom bila je 42 dinara, pre dva meseca su skinuli na 28,5 dinara i ako ovako nastave ja krave moram da dam na klanje", kaže Mile Filipović.

Mile, kaže da bi jedino sa cenom od 50 dinara po litri, mogao da nađe računicu. Osim krava, u tovu ima i bikove, sve zajedno - 90 grla stoke. Zbog velikog posla, svakog dana, u pomoć mu dolazi komšija Dragoslav, veterinarski tehničar po struci.

"Sam ne može nikako, nas dvojica radimo, trebao bi nam još jedan radnik, ali slab je odziv", kaže Dragoslav Tomić.

Filipovići su porodična firma. Kad zatreba, poslove na farmi, obavljaju i Milova deca.

"Ako bi se stvorili nekad bolji uslovi za poljoprivredu možda bih i ja ostala na selu i živela ovde i pomagala njima", kaže Ivana Filipović.

Osim što se bavi stočarstvom, Mile obrađuje 50 hektara zemlje. Sedam je u njegovom vlasništvu, a ostalo uzima pod zakup, za šta dodaje mora da izdvoji veliku sumu novca.  Ulaganja su velika, a prodajne cene male.

"Ja hoću da se bavim poljoprivredom, da kupujem krave i poljoprivredne mašine, ali pod ovakvim uslovima ja nemam više od čega da platim", kaže Mile Filipović.

Pored niske otkupne cene problem je i radna snaga.  Da bi našao radnike mora da obiđe nekoliko sela, jer, među krave i goveda, kaže, više niko neće.

rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво