Ćilim kao slikarska inspiracija

U Galeriji narodnog muzeja u Vranju otvorena je izložba slika Mite Ristića, pod nazivom "Nasleđe prošlosti". Izloženo je 40 slika, a centralni motiv je ćilim.

Magija šara vranjskog ćilima osvojila je slikara Mitu Ristića i vratila ga u prošlost i vreme kada su se ćilimi u ovom kraju tkali svakodnevno. Inspiraciju je kaže dobio šetajući gradom, ispred kontejnera ugledao je oštećan, bačen ćilim.

"Želja mi je jednostavno rečeno, da ja pobudim ovim ciklusom osećanja, svest kod nekoga koji to ima, da treba to da zaštiti na bilo koji način, jer ono je odbačeno zato što su ga napali insekti, moljci", kaže Mita Ristić, slikar.

Postavka "Nasleđe prošlosti", sadrži 40 slika nastalih poslednjih nekoliko meseci. Ispunjene su duhom tradicije i veselim bojama.

"Neobična je izložba i fina, motivi su lepi. Ne radi se samo o starim motivima našeg naroda, ono što mi prepoznajemo kao Vranje, Pirot, već se radi o motivima kompletno svih ljudi na planeti".

Mita Ristić slikarstvom je počeo da se bavi osamdesetih godina prošlog veka. Njegova specijalnost je slikanje na sargijama, lanenim platnima. Samostalno je izlagao više od 30 puta u zemlji, Bugarskoj i Makedoniji.

"Od pirotskih šara na ćilimima, do valandovskih šara koje se rade na ćilimima. Od srpske tradicionalne nošnje, do galičke tradicionalne nošnje. Makedonski i srpski narod su usko povezani", kaže Dragan Nedeljković, zamenik ministra kulture u Makedoniji.

Izložba "Nasleđe prošlosti" do kraja godine biće predstavljena i u drugim gradovima Srbije, a na proleće će moći da je vide i ljubitelji umetnosti u Skoplju.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи